- hirdetés -

A kormány kapcsolódást keres a termelők, a kereskedelem, valamint a mezőgazdasági ágazat irányítása között.

Csütörtök délután rendezték azt a gazdafórumot, amelynek vendége volt dr. Feldman Zsolt agrárgazdasági helyettes államtitkár is. A fórumot megelőzően a szaktárca képviselője, valamint a térség két kormánypárti országgyűlési képviselője, dr. Dancsó József és Simonka György a nagygazdákkal egyeztetett a várható változásokról, a gazdák kérdéseiről. A találkozó alkalmával az OrosCafé is egy-egy kérdéssel fordult a politikusokhoz.

dr. Feldman Zsolt a jövő terveit ismertette a gazdáknak

Dr. Feldman Zsolt véleménye szerint a mezőgazdaság sikerességében fontos szempont, hogy elmozduljunk az uniós gyakorlat irányába, ahol jó az együttműködés a termelők és a kereskedelem, valamint az ágazat irányítása között.
– Erre már most is láttunk jó példát, amely ráadásul a térségből indult, és így vált országossá. Simonka György koordinálásával sikeresen működött a dinnyés gazdák, a multiláncok és a minisztérium partneri együttműködése a tavalyi évben. Ilyen és hasonló összefogása van szükség a jövőben is.

Dancsó József polgármester azt hangsúlyozta, hogy Orosháza térségében meghatározó a mezőgazdaság értékteremtő munkája. Véleménye szerint hozzátartozik a város hagyományaihoz, ráadásul nagyon sok ember dolgozik mind a szántóföldi termelésben, mind az állattenyésztésben. Számukra fontos, hogy gyorsan és első kézből kapjanak információt a változásokról.

Simonka György országgyűlési képviselő szerint az unióban adottak a minták a gazdák pozícióba hozatalához. Azonban a termelőcsoporton belüli együttműködést nagyon nehéz megteremteni a szocializmusból hozott kolhozosítás iránti ellenérzések miatt – fogalmazott. Ha az ágazat minden szereplője képes lesz önvizsgálatot tartani és kompromisszumok mellett együttműködni, s ehhez még kormányzati támogatás is társul, akkor elérhetjük, hogy a mezőgazdaságból sok ember meg tud élni – mondta a képviselő.

Változó agrárkamara

A kora délutáni egyeztetést sajtótájékoztató, majd gazdafórum követte a városháza nagytermében, utóbbin több mint százan vettek részt. Az évindító beszélgetésen a magyar mezőgazdaság 2013-as évéről és feladatairól esett szó. Dr. Feldman Zsolt államtitkár elmondta, sok a fontos kérdés az idei esztendőben.
– Az új földtörvény és az új üzemszabályozási törvény elfogadása mellett kiemelkedő lesz az idei esztendőben a magyar agrárkamara újjászervezése, a választás lebonyolítása. Azt gondolom, a magyar mezőgazdasági termelők életét közvetlenül befolyásoló dolgokról beszélünk, nem utolsó sorban említve azt, hogy ebben az évben eldőlnek a közös agrárpolitika 2014 utáni támogatási keretei. Sok olyan dolog van, melyek itt Orosházán, itt Békés megyében is valamennyi gazdálkodót kell, hogy érdekeljenek, és ezekről a szükséges információkat meg kell, hogy kapják. Abban bízom, hogy 2013-ban egy megerősödő agrárkamara ezeknek az információknak a továbbításában hasznos szerepet játszik majd – emelte ki az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A gazdák a kamarai átszervezésről is tájékozódhattak (Fotók: Rajki Judit)

A kamara átszervezéséről Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti országos elnöke adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a kamarai választások kapcsán, a regisztráció eredményeként elkészült a választói névjegyzék.
– A következő feladat, hogy január 21-ig listát kell állítaniuk azoknak a szervezeteknek, amelyek szeretnének a választásokon indulni. A választások időpontja már ismert, február 1. és 21. között lesz az a voksolás, amikor a megyei küldöttekről döntenek. Március 9-én tartják a megyei küldöttgyűlést, ahol határoznak az országos küldöttekről, majd március 28-án lesz a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara alakuló ülésére – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Aki regisztrált az agrárkamarába, levélben értesítést kap arról, hogy mindezt sikeresen tette-e. Ha igen, tájékoztatást kap arról is, mikor és hol lesz lehetősége szavazni, milyen dokumentumokat vigyen magával. Akinél  bármilyen hiba csúszott a rögzítésbe, szintén levelet kap, és lehetősége lesz kérni, vegyék fel a választási névjegyzékbe. Minden megyében február 21-én lesz a pótlistás szavazás.

A békés megyei választói névjegyzékben több mint 16900 fő szerepel, a regisztrált orosháziak száma 1053 fő. Dr. Dancsó József polgármester elmondta, hogy a szavazás lebonyolításában körzetközpontként Orosháza is részt vesz, reggel 6 és 18 óra között lehet majd voksolni. Dr. Kulcsár László, a megyei agrárkamara megbízott elnöke szerint bizakodva néznek a következő időszak elé, fontos változások várhatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.