- hirdetés -

Már három gyertya ég az adventi koszorún, a karácsonyfa mellett a Didergő király meséje is látható az Árpád-kertben, ahol ünnepi hangulatban telt a harmadik gyertyagyújtás.

Ugyan a hétvégi eső eltüntette a havat a városból, de az ünnepi hangulatot nem tudta elrontani. A református iskolások verses-zenés előadása után az iskola kórusa énekelt a három égő adventi gyertyánál.

Az ünnepségen a református iskola igazgatója, Pusztainé Szabó Margit mondott beszédet, és osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

– Az elmúlt napokban a televízióban felfigyeltem dr. Bagdi Emőke pszichológus előadására, amiben az emberi szükségletek hierarchiáját kifejező Maslow – piramisról elmélkedett a következőképpen: Mindenki másképp egyforma, mert az ember, az univerzum páratlan csillaga, de egy csomó dologban összetartozunk, és közös szükségletünk van. Fiziológiai szükségletünk, táplálkozni, erősíteni a testünket, hogy életben maradjuk. Majd következik a biztonság szükséglete, adj valakinek biztonságot, és ezzel olyan kapcsolati közegbe kerülsz, ahol a szeretet erői elkezdenek működni. Mert szeretet nélkül tudjuk, hogy tönkre megy az emberi élet. Következő szint az önmegvalósítás. Ez egy olyan gondolat, ami szinte magához ragadta a hatalmat. Te csak légy valaki, valósítsd meg magad, mindegy milyen áron. Ha te kiemelkedsz, ha te valaki vagy, és a benned rejlő lehetőségeket megvalósítod, ezzel lényegében életed küldetését teljesíted.

A fiatalok műsora is megmelengette lelkünket (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

– És ugyanaz a Maslow, aki a szükséglet piramist felépítette eljutott oda, hogy azt mondja: ebből a rendszerből hiányzik valami. Valami, ami az önmegvalósítás fölött áll, amit így fogalmazott meg: lépd át a személyest, emelkedj magasabb dimenzióba, mert szükséges, hogy létünket belehelyezzük egy tágabb térbe, az univerzumba, aminek gazdája és irányítója, a mi létünk indítója és befogadója, az isteni kegyelem. Advent elbűvölő jellege, és csodálatos mondanivalója éppen abban rejlik, hogy az több mint emberi, és valóságosan isteni. Az elmúlt két vasárnapon, a közös adventi gyertyagyújtáson szintén jelen voltam, átéreztem ezt a varázslatos hangulatot, amit a gyerekek által előadott versek, dalok, hangszeres játékok hívtak elő az ittlévőkből. A múlt vasárnap, amikor a műsor vége felé a tömeg már széledni kezdett, megütötte a fülemet egy mondat, mely így szólt: „eljöttem egy kicsit, hogy megmelengessem a lelkemet” – mondta egy középkorú hölgy a mellette állónak. Olyan jó volt ezt hallani, hiszen mindannyian ezért jöttünk ide, megmelengetni a lelkünket – zárta beszédét Pusztainé Szabó Margit.

Hozz magaddal bögrét!

A Petőfi Művelődési Központ és az Oros-haza Baráti Kör közös szervezésében megvalósuló adventi ünnepségen a Rotary Orosháza ismét forralt borral, az Oros-haza Baráti Kör pedig zsíros kenyérrel és forró teával kínálta a megjelenteket. A koszorút építő baráti körösök arra biztatják az ünneplőket, hogy az utolsó alkalomra, december 23-án vigyen mindenki magával bögrét, és abba mérik majd a teát. Így nem növelik a műanyag szemét mennyiségét. Részletek ide kattintva.

December 23-án prof. dr. Kaáli Nagy Géza, Orosháza díszpolgára mond majd beszédet, és gyújtja meg a negyedik gyertyát az adventi koszorún, majd a Táncsics gimnázium diákjai lépnek színpadra ünnepi műsorukkal. Dr. Laurinyecz Mihály, katolikus esperes plébános is megosztja karácsonyi gondolatait, végül az Eötvös katolikus iskola előadását láthatják az ünneplők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.