- hirdetés -

Bronzból készítik el a belváros épületeit és utcáit a látássérülteknek a Rotary kezdeményezésére.

A világban számos helyen léteznek látássérültek tájékozódását segítő objektumok, legtöbbször bronzból készült dombormű formájában. Orosházán a kicsinyített modellt kitapogatva a város főterének szerkezetéről, panorámájáról, építészeti jellegzetességének szépségéről, formájáról mesél majd a bronz dombormű nem látó társainknak.

Egerben is látható hasonló bronz dombormű

– A Rotary Club Orosháza indítja útjára a „Tapintható-láthatatlan” programot. Célunk tapintható domborművön bemutatni jelentős tereket, épületeket, épület-együtteseket, a város főterét és környéket, vak, illetve csökkentlátó embertársaink számára. Ezzel szeretnénk közvetett, megélhető térélményt, ismeretterjesztést nyújtani, hozzájárulni a tájékozódáshoz, felmutatni az önzetlen támogatás lehetőségét és jelentőségét – mondta Polyák János, a Rotary elnöke.

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete a Rotary Club Orosháza Egyesülettel közösen konzorciumot alapított a cél megvalósítása érdekében. A november 30-i ülésen az orosházi képviselők elé került a téma. A város nem anyagilag támogatja az alkotást, hanem a különböző engedélyek beszerzésében lesz a szervezők segítségére, valamint biztosítja a helyet a domborműnek, amit a Győry Vilmos téren tervezik felállítani.

A 4 millió forintba kerülő domborművet összefogással kívánják megvalósítani, amihez a kezdeményező Rotary Club Orosháza 1 millió forintot biztosít. Emellett várják minden magánszemély vagy cég felajánlását. A domborművön a katolikus templom, az evangélikus templom, a Táncsics gimnázium, a Meszes-kisköz, a főtér, a polgármesteri hivatal és a betorkolló utcák lesznek.

A belvárost ábrázoló domborműves alkotás modern megközelítésben, minimalista ábrázolásban, az életszerűséget és az arányosságot megtartva készülne, amit Bánfi Gábor, orosházi restaurátor, szobrászművész készít majd el. A tervezésnél figyelembe veszik a fogyatékkal élők igényeit, az időtállóságot, valamint vandál biztosra készítik az alkotást.

A bronz dombormű talapzatán Orosháza város és a Rotary nemzetközi címere szerepel majd, de a 10 ezer forint felett adományozók nevét is megjelenítik rajta. Az átadást 2013 áprilisára, a városalapítás évfordulójára tervezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.