- hirdetés -

Orosházi fiatalok mondták meg, milyen elemeket akarnak az új pályára, a Máltai Szeretetszolgálat jövő tavaszra megépíti nekik.

Új, extrém sportpályával gazdagodik a közeljövőben Orosháza. A kerékpárral, gördeszkával, rollerrel közlekedők a Fűtőház utca 3. szám alatt (a Mátrai stadion mellett) egy erre a célra kialakított pályán, különböző nehézségű akadályokon tesztelhetik ügyességüket, fejleszthetik tudásukat.

A pályázat kiírása nem tette lehetővé, hogy az önkormányzat elinduljon rajta, viszont a civil szervezetek pályázhattak. A 2010-ben épült Máltai játszótér nagyon sikeres, 2011-ben 48-50 ezer látogató fordult meg benne. Ezt a sikert látva a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot kérte fel az önkormányzat, hogy induljon el a kiíráson, amiről 2011-ben a képviselő-testület is döntött. A pályázat nyert, így az ezért az extrém sportpályát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat építi meg. A beruházás tervezett összköltsége 31.196.890 forint, amelyhez 90 százalékos támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében.

− Régi igénye a fiataloknak egy extrém park, ahol biztonságban és jó körülmények között gyakorolhatnak és sportolhatnak – mondta Csizmadia Ibolya alpolgármester. − A városnak fontos a helyi fiatalok támogatása, ezért éves szinten 3,5 millió forintot biztosít a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatnak. A tervezés a fiatalok bevonásával történt, ők mondták meg, milyen elemeket építsenek be, hiszen ők tudják igazán, nekik mire van igényük – tette hozzá az alpolgármester.

Jövőre már a pályán gyakorolhatnak (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Gyiök évek óta sikeresen rendezi meg az Extrém sportnapot, amire rengeteg fiatal érkezik az ország különböző pontjáról. Ha elkészül az extrém park, az nem csak a helyieknek nyújt majd magas színvonalú, megfelelően biztonságos kikapcsolódást.

A fiatalok alakítsák a pálya mindennapjait

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök érkezett Orosházára.
− Az orosházi játszóterünk nagyon népszerű, de 13 éves kor után onnan elkezdenek kikopni a gyerekek. Ez az extrém park nekik is kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd – fogalmazott.

Elmondta, a tervezettnél némileg kisebb összeget nyertek, de ez sem tartalmában, sem minőségében és működésében nem befolyásolja majd a kivitelezést.
− Azt szeretnénk, hogy jövő áprilisban már használhassák a gyerekek a parkot, ezért a jövő héten elkezdjük az építkezést. Az átadás után a parknak nyitva tartása lesz, térfigyelő rendszer és biztonsági szolgálat ügyel majd az értékekre. De vigyázni igazán maguk a gyerekek tudnak majd rá azzal, hogy saját magukénak érzik azt. A fiatalok önszerveződésére, saját közösségi tevékenységükre kiemelkedően építünk majd, azt szeretnénk, hogy ennek a pályának a mindennapi életét, beosztását ők alakítsák ki – fogalmazott Győri-Dani Lajos.

A létesítmény azonban nemcsak az extrém elemeket használó fiataloknak készül, az akadályokon túl futópálya is várja majd a mozogni vágyókat, és a terület tömegsport rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A tervek szerint a kivitelezési munkálatok már a jövő héten megkezdődnek, az átadást 2013 tavaszán tervezik. Az üzemeltetést az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat közösen látja majd el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.