- hirdetés -

Az orosházi MSZP-s képviselő egy helyi egyesülettel példálózott a parlamentben.

Az MSZP-s listás országgyűlési képviselő, Varga Zoltán hétfőn délután a parlament ülésén nyújtott be interpellációt “Fideszes mutyi a civil szférában is?” címmel. Ebben úgy fogalmazott, hogy a civil egyesületek körében hatalmas felháborodást keltett a Civil Információs Centrumok pályázatának elbírálása, mert döntően nem szakmai alkalmasság, hanem fideszes kötődés miatt lehetett nyerni és számos egyesület a mai napig sem tudta teljesíteni, amit a nyertes pályázatban vállalt. Emlékeztetett, hogy minden megyében és a fővárosban létrehoztak egy Civil Információs Centrumot, amivel 35 millió forintos összeg járt. Elmondta, hogy a nyertes szervezeteknek a pályázati kiírás szerint ez év július 1-jétől már szolgáltatásokat kellene nyújtani, de ez nem történt meg. Erre egy Békés megyei, közelebbről orosházi példát hozott fel.

“A megyében nyertes Jótékonysági Nőegylet Egyesület még a mai napig sem kezdte meg azt a tevékenységet, amelyeket a nyertes pályázatában vállalt. Máig nincs megfelelő szakmai háttere és például honlapja. Ráadásul az elbírálás időpontjában nem rendelkezett olyan ingatlannal, ami feltétele volt a pályázatnak. Erre bizonyíték, hogy az illetékes városi testület ez év augusztus 2-án döntött arról, hogy bérbe ad az egyesületnek egy városközpontban fekvő ingatlant” – fogalmazott Varga Zoltán.

Elmondta, hogy a nyertes egyesületek feladata a tájékoztatás az új szabályokról, emellett szakmai segítséget kell nyújtaniuk más civil szervezeteknek. Szerinte a pályázat elbírálásával kapcsolatban is számos kérdés merült fel, ráadásul attól tart, hogy a nyertes szervezetek többsége nem tudja majd szakszerűen ellátni feladatát. Végezetül azt kérdezte az államtitkártól, hogy mely civil szervezetek vettek részt a pályázat elbírálásában, mi az oka annak, hogy nem lehet megismerni a nyertes pályázatokat, és mikor várható, hogy címeket fog visszavonni a nem teljesítő szervezetektől?

Egyetlen civil panasz sem érkezett

Az interpellációra Halász János államtitkár válaszolt, aki azon csodálkozott, hogy egy MSZP-s képviselő miért beszél mutyizásról, miközben a Gyurcsány-kormány másról sem szólt, csak mutyizásról és hazugságokról. Kiemelte, hogy Varga rágalmaival ellentétben a Fidesz kormány megalkotta az ország első civil törvényét, ami alapján kiírták a civil információs pályázatot. Elmondta, hogy a pályázatok értékelését minisztériumi emberek és elismert civil egyesületek képviselői végezték.

“A döntés tartalmazta az elutasítás indokait, továbbá a döntés elleni kifogás benyújtásának lehetőségét. A pályázók a döntési javaslat pályázatukra vonatkozó részét megtekinthették, írásbeli panaszt nyújthattak be. A pályázattal kapcsolatban egyetlen civil panasz sem érkezett. Érti képviselő úr? Egyetlen civil panasz sem érkezett. Olyan probléma, amiről ön beszél, nem létezik. Nincs, csak az ön fejében létezik” – mondta az államtitkár, aki a civil társadalom és a kormány nevében is visszautasította Varga szavait.

Hozzátette: azzal, hogy egy szervezet megkapta a Civil Információs Centrum címet, nem kapott azonnal pénzt. Ezzel csupán lehetőséghez jutott, hogy a centrum szolgáltatásainak ellenértékét fedező kiemelt pályázaton vegyen részt, de ez még nem zárult le. Halász János hangsúlyozta, a cím birtokosai csak ezután juthatnak pénzhez, július 1-je óta saját forrásból látják el a feladatokat. Hozzátette, hogy a minisztérium szigorúan ellenőriz, amennyiben nem tudnak a szervezetek pontosan elszámolni, akkor lehet szó arról, hogy visszavonják a címet és a pénzt.

Varga Zoltán válaszában kifejtette, szerinte az orosházi egyesületnél jóval felkészültebb pályázók is voltak, és kitartott azon álláspontja mellett, miszerint nem voltak meg a pályázati kiíráshoz szükséges feltételek az elbírálás időpontjában. Varga nem fogadta el az államtitkár válaszát, az országgyűlés azonban igen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.