- hirdetés -

50 orosházit elítéltek, kilencről tudunk, akik életüket vesztették – 1956-ról, annak orosházi vonatkozásairól Koszorús Oszkár helytörténész, városunk díszpolgára gondolatait közöljük.

1956. október 23-án tört ki az egész világ elismerését kiérdemlő magyar forradalom és szabadságharc. 1956 nemzeti mitológiánk nemes fejezetévé vált, úgy mint a Rákóczi- szabadságharc vagy 1848-49. A nemzeti függetlenséget követelő forradalom bátorságot és méltóságot adott a magyaroknak, a nép öntudatra ébredt, megvalósult a nemzeti egység.

A budapesti egyetemi ifjúság 1956. október 23-án tüntetést szervezett. Többek között követelték a szovjet csapatok kivonását, általános választások kiírását, sajtószabadságot. A 200 ezer főre duzzadt tömeg a Parlament elé vonult, aztán ledöntötték a Sztálin-szobrot, majd a rádióhoz mentek, hogy beolvassák a követeléseket. Miután ezt megtagadták, a rádió védői a tömegbe lőttek. A tüntetők fegyvereket szereztek, kitört a fegyveres felkelés, ami a szovjet csapatok megjelenésével szabadságharccá változott.

Tüntetések kezdődtek az egész országban, Orosházán is. Október 28-án tízezres tömeg vonult a Kossuth-szobor elé, megválasztották a forradalmi tanácsot Nagy Lajos szabó mester elnökletével. Átvették a város közigazgatási, pénzügyi és gazdasági vezetését.

November 4-én megindult a szovjet támadás, a forradalom elbukott. Orosházára is bejöttek a szovjet tankok. Bár egy pofon sem csattant, elindult a megtorlás, 50 orosházit elítéltek. Súlyos börtönbüntetést kaptak Nagy Lajos, Trausznitz Ferenc, Diószegi Pál, Búza Nándor, dr. Balázs Ambrus, Kristóf Bertalan, Bencsik Elek, Szarka Dániel, Szilágyi Imre, dr. Györgyi Antal, Simon Árpád, Csepregi Lajos, dr. Papp Károly és mások. Szelezsán Mihályt 18, Szlama Árpádot 15 évre ítélték. Eddig kilenc orosháziról tudunk, akik életüket vesztették: Földesi Zoltán, Majzinger András, Bozvári Imre, Lehoczky Árpád, Kocsik József, Kiss István, Pusztai Sándor, Kovács Zoltán. Szendi Horváth Józsefet Orosházán lőtték le, 1957 januárban.

Mi a forradalom üzenete? Csak magunkra számíthatunk. Őrizzük meg nemzetünk önbecsülését, nem a pártérdek, országunk érdeke az elsődleges.

A szerző helytörténész, Orosháza díszpolgára

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.