- hirdetés -

Füvesi Sándor képviselő továbbra sem érti, miért nem kapnak ingyen három étkezést a rászorulók az Eötvös katolikus iskolában. Az iskola nem nyilatkozik, az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett.

Az orosházi MSZP önkormányzati képviselője, Füvesi Sándor tartott sajtótájékoztatót “Tehetetlenségből ötös” címmel kedd délelőtt. Füvesi az Eötvös katolikus iskola múlt héten napirendre került gyermekétkeztetési témájára tért vissza. Mint ismert, a helyi szocialisták múlt héten közleményben adtak hangot felháborodásuknak, miszerint az Eötvös katolikus iskolában a rászoruló gyerekeknek a háromszori étkezés helyett csak ebédet adnak ingyen.

– A tanévnyitón a szülők egy papírt kaptak, hogy a kedvezményes étkeztetésben részesülőknek az új tanévben csak ebédről tudnak gondoskodni. Majd pár nappal később egy másik tájékoztatót adtak nekik, amiben leírják, hogy aki igényli, annak 128 forintért tudnak tízórait és uzsonnát biztosítani. Ez kiszámolva egy évre egy gyereknek 50 ezer forint összeg lenne pluszban, ami rászorulók esetében nagy összeg. Az iskola úgy érti, hogy elég, ha ebédet kapnak a gyerekek. De nincs igaza, mert napi háromszori étkeztetést kötelező adni az arra jogosultaknak. Ilyen probléma szerencsére a többi iskolában nincs, csak a katolikusban – fogalmazott a képviselő.

Állításai alátámasztására Füvesi több olyan törvényt is felsorolt, amely a közétkeztetést szabályozza. Ezek közül szerinte a legfontosabb az 1997. évi XXXI. törvény 151-es paragrafusa.
– Ez kimondja, hogy az általános iskolai menzai ellátás keretében a fenntartó az iskolában a tanulók számára az iskolai tanítási napokon biztosítja a déli meleg étkezést és két további étkezést. Erről egyébként egy ÁNTSZ ajánlás is van. A törvény arról is szól, hogy a gyermekétkeztetésben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára az intézménynek teljes egészében állnia kell a három étkezés költségeit – mondta. Nem csak a 100 %-os mentességről, hanem az 50 %-os kedvezményről is szót ejtett. Kiemelte, hogy a három vagy több gyermekes családoknak is féláron kell adni az étkezést a törvény szerint. Hozzátette, hogy a törvény szerint további gyermekenkénti kedvezményt is megállapíthat az intézmény, ha úgy látja jónak.

Megemlítette, hogy az iskolák minden diák után átlagosan 150 ezer forint állami normatívát kapnak évente, amit az önkormányzati fenntartású iskolák esetében az önkormányzatok kiegészítenek átlagosan 230 ezer forinttal. Elmondta, hogy az egyházi fenntartású iskolák is megkapják az alapnormatívát, de az ezen felüli összeget nem nekik kell hozzátenni, azt is állam biztosítja részükre. Ezt azzal egészítette ki, hogy fenntartótól függetlenül az étkeztetés után is normatívát kap minden gyerek után az intézmény.

A képviselő bejelentette, hogy az ügyben panaszt írt Dr. Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának és csatolta a dokumentumokat is. Füvesi arra kérte a biztost, indítson vizsgálatot annak érdekében, hogy az ügy megoldódjon.

– Miután kiosztották ezeket a papírokat, mi is vártunk pár napot, mert azt hittük, valami félreértés történt és korrigálják. De kiderült, hogy nem az, így múlt héten léptünk egy közleménnyel. Azt viszont nem értem, miért csak napokkal később, pénteken jelentette be az egyik alpolgármester, hogy lépéseket tettek az ügyben. Ilyen tehetetlen városvezetés nem volt még, hogy egy hétig szó nélkül hagyja, ha ilyet tesz egy iskola vezetése. Nem értem milyen egyeztetést akarnak erről, hiszen az ingyenes étkeztetést kötelező lenne megadni az iskolának, így azon nyomban a megoldást kellene keresni. Ezért is tiltakoztunk annak idején az egyházi fenntartásba adás ellen, mert most látszik, hogy az önkormányzat tehetetlen, nincs beleszólása a dolgokba – zárta tájékoztatóját a képviselő.

A sajtótájékoztató után telefonon kerestük az Eötvös katolikus iskola igazgatóját, Bicsánszky Józsefet, aki nem kívánt nyilatkozni a témában.

Szintén telefonon értük Dr. Dancsó József polgármestert, aki röviden reagált.
– Csak megismételni tudom Zalai Mihály alpolgármester úr pénteki szavait. Amint tudomást szereztünk az ügyről, azonnal megtettük a szükséges lépéseket és megkerestük az iskola vezetését. Ahogy korábban jeleztük, ezen a héten leülünk velük tárgyalni. Ennek eredményéről képviselő urat és a város közvéleményét is tájékoztatni fogjuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.