- hirdetés -

Az orosházi Vegetáció Kft két új adapterrel végezte a betakarítást.

Az idei aszály nem kímélte a mezőgazdaságot sem. Már nyár elején látszott, ha nem lesz csapadék, baj lesz a kukoricával és a napraforgóval is. Előbbi szinte teljesen tönkrement, a napraforgó azonban még viszonylag időben kapott egy kis esőt, így több helyen megmaradt.

Az orosházi Vegetáció Kft a 2012-es évben 400 hektáron vetett napraforgót.
– A meglehetősen száraz, extrém időjárás ellenére azt mondhatjuk, hogy a növény jó termésátlagot produkált, 3 – 3,5 tonnás átlag várható hektáronként – mondta Szollár Szabolcs, a cég ügyvezetője. Hozzátette, hogy ez a termés valamelyest kompenzálni fogja a kukoricában várható veszteségeket.

Betakarítás új gépekkel

A cég az elmúlt 2 évben sok új gépet vásárolt, és az idén sem álltak le a tudatos fejlesztéssel. Pár hete az orosházi Linamarban készült orosházi gyártású rázótálcás, hatsoros speciális napraforgó betakarító adaptert vásároltak

Az új adapterrel takarítják be a napraforgót a Vegetáció Kft területén (Fotó: Melega Krisztián)

– Célunk mindenképpen az volt, hogy a nagyobb termésterületen a termésveszteséget csökkentsük. Ezidáig kukorica adapterrel takarítottuk be a napraforgót egy speciális betéttel. A mostanival viszont hatékonyabban tudunk dolgozni. Figyelembe véve a napraforgó értékesítési árait, az adapterek költsége – amik darabonként 4 millió forint körül vannak – rövid időn belül megtérülnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.