- hirdetés -

Jelentős kieséssel számolnak a gazdálkodók az idei kukoricatermésben. A régen nem tapasztalt szárazság óriási veszteségeket okoz.

Hetek óta alig esett eső, ez pedig a mezőgazdaság minden szegmensében óriási problémát okoz. Július elején már látszott, hogy az aszály nagy problémát okozhat, kiváltképp a kukoricánál. Ahol tudtak öntöztek, de ezt a gazdák töredéke tudja csak megtenni a jelentős költségek miatt. A szárazság pedig napról-napra rontotta a termést.

Az orosházi székhelyű Vegetáció Kft 1600 hektáron gazdálkodik, amiből 750 hektáron termelnek kukoricát. Ebből 60 hektáron silókukoricát, a többin pedig árukukoricát vetettek idén. A csapadékmentes időszak itt sem kímélte a termést.

A kukoricacsövek nem fejlődtek ki a szárazságban (Fotó: Rosta Tibor)

– Katasztrofálisan aszályos évnek mondható az idei. Június közepéig nagyon bizakodóak voltunk a kukoricát tekintve, de onnantól kezdve 6-8 teljesen aszályos hét következett. Van, amelyik csövön egyáltalán nincs szem, egyszerűen megsült a kukorica. Ennek okán csupán 30-40 %-os termést várunk az árukukoricától – mondta Szollár Szabolcs cégvezető. Hozzátette, a silókukoricát már korábban be kellett takarítani, a termés pedig itt is a várt alatt volt.

– Becsléseim szerint a területünk 80 %-án lesz kimondottan rossz a termés, de vannak olyan területek és fajták, ahol azért még viszonylag elfogadható eredmény várható. Az, hogy pontosan mekkora kár érte a céget csak a betakarítás után mondható meg – fogalmazott.

A cég napraforgót is termel, amely lényegesen jobban aszálytűrő növény. Szollár Szabolcs elmondta, a kukorica hiányát valamelyest kárpótolni fogja a napraforgó, azonban becslésekbe itt sem bocsátkozott a termés mennyiséget illetően.

A Magosz becslései szerint a veszteség nemzetgazdasági szinten meghaladhatja a 200 milliárd forintot. Békés megyében a takarmánykukoricavetésterületének egészét, több mint százezer hektárt sújtott az aszály, sok termelő jelent be aszálykárt – írja az MTI.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.