- hirdetés -

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe Füvesi Sándor MSZP-s képviselő, aki szerint Orosháza fideszes polgármestere nem szereti hallani az ellenzék hangját.

Ezt bizonyítandó megemlíti, hogy a bizottságoknak nincs ellenzéki elnöke, az önkormányzat gazdasági társaságai felügyelő bizottsági tagjai között sincs ellenzéki ember, az SZMSZ-ben bekorlátozták a képviselők felszólalási idejét, és a kérdéseket is csak összesen 10 percben lehet feltenni.

„A legutóbbi testületi ülésen viszont még ennél is tovább ment: az elhallgattatásunk érdekében még a jogszabálysértéstől sem riadt vissza” – írja a képviselő.

Megemlíti, hogy a júniusi testületi ülésen a 14. napirend tárgyalásakor úgynevezett ügyrendi felszólalásra kért lehetőséget az SZMSZ 23. §-a alapján: „A tárgyalt napirendet érintő, e rendeletben az ülésvezetéshez kapcsolódó tárgykörben… bármelyik települési képviselő a határozathozatalt megelőzően ügyrendi felszólalás keretében 1 percre szót kérhet és javaslatot tehet, melyről a képviselő-testület vita nélkül, egyszerű szótöbbséggel határoz.” – idézi az SZMSZ-t.

„Dancsó József polgármester viszont még azt a felszólalási lehetőséget is megvonta tőlem, amely az agyonkorlátozott szabályzat alapján járna nekem” – írja a képviselő és kiemeli, amikor erre külön rákérdezett, „Ügyrendben kértem szót! Azt sem lehet?”, akkor a jegyzőkönyv szerint a polgármester azt válaszolta: „Nincs szó.”

Füvesi Sándor leírja, hogy levélben fordult Hegedűsné dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyzőhöz, jogi állásfoglalást kérve. A képviselő a jegyző válaszából idézett egy fél mondatot.
„Önnek igaza van abban, hogy az Önkormányzat SZMSZ-e lehetőséget biztosít a Képviselők számára a vita lezárását követően is ügyrendi felszólalás keretében…” – szól az idézet.

„Dancsó József ezzel szemben azt mondta: „Nincs szó”, jogszabályt (önkormányzati rendeletet) sértve ezzel. Szerintünk, szocialisták szerint pedig igenis van szó! Van szavunk az emberek érdekében, és lesz is!” – fogalmaz a képviselő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.