- hirdetés -

Dr. Soós Gáborra, a magyar agráriumvezetés kiemelkedő alakjára emlékeztek a nyugdíjas házban.

A 90 évvel ezelőtt született dr. Soós Gáborra, a magyar agráriumvezetés és az agrártudományi oktatás jeles egyéniségére emlékeztek a Töhötöm utcai nyugdíjasházban. Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete elnöke, dr. Násztor Sándor értékteremtő, alkotó, kiemelkedő egyéniségnek nevezte dr. Soós Gábort.

– Orosházán, a szegények nagyatádi telepén egy munkáscsalád kilencedik gyermekeként született 1922. július 30-án és 1993. augusztus 25-én úgy temették el, hogy szülővárosa egy emlékező sorra sem méltatta. A példaértékű családi összefogásnak és szorgalmának köszönhetően 1940-ben kapta kézhez mezőgazdasági mérnöki diplomáját, később közreműködője volt az 1945-ös földreformnak. Kinevezték az újonnan szerveződő Állami Gazdaságok Országos Főigazgatójának, ezt követően a köztisztviselői hivatás számtalan fokozatán végighaladva a segédfogalmazóból lett miniszterhelyettes. 1956 őszén beválasztják a minisztériumi Forradalmi Bizottságba és Donáth Ferenc agrárpolitikai nézetével azonosul. Később emiatt felmentik, alacsonyabb beosztásba kerül, azonban szinte nélkülözhetetlen tudása okán újból egyre felelősebb beosztást kap, de miniszter nem lehetett, majd 25 éven át volt a mezőgazdasági-, élelmiszergazdasági tárca államtitkára. A nemzetközi elismerést kivívott magyar agrárium igazi felelős vezetője volt – összegzett Násztor Sándor, aki kiemelte, Sóos Gábor kiváló szaktudása mellett tisztesség és becsületesség terén is példamutató életet élt.

Násztor Sándor nyitotta meg a megemlékező beszélgetést (Fotó: Rajki Judit)

A csütörtöki eseményen a megemlékezők a 75. évforduló kapcsán készült rádióriportot hallgatták újra, és többen visszaemlékeztek Soós Gáborra. Megfogalmaztak továbbá egy nyilatkozatot is, melyben arra kérik Orosháza képviselő-testületét, hogy jegyzőkönyvben rögzítse a nemzetközileg is elismert szaktekintély, dr. Soós Gábor érdemeit, a magyar agrárium és szakoktatás érdekében kifejtett tevékenységét, mellyel szülővárosa és Békés megye fejlődését segítve öregbítette Orosháza hírnevét. Azt is javasolták, hogy egykori iskolájának utódjában, a Tisza Kálmán Közoktatási Intézet épületében egy emléktáblát helyezzenek el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.