- hirdetés -

Az aszály miatt 200 hektár helyett 104 hektáron aratták a mákot az Orosfarm Zrt. földjein. Az ipari mák piaca biztos, gyógyszeralapanyag lesz belőle.

Három, átalakított gabonakombájn dolgozott szerdán az Orosfarm Zrt. földjein, a megrendelésre termelt ipari mákot aratták. Németh Imre, a cég növénytermesztési ágazatvezetője az OrosCafénak elmondta, a mák rizikós növénynek számít, nem csupán a korai vetés, hanem a bizonytalan kelés miatt is. Idén eleve később tudtak vetni, a csapadékhiány miatt pedig később a mák felét ki kellett tárcsázni.

– 200 hektáron vetettünk ipari mákot, ebből 104 hektár maradt meg, az aszály miatt a többit ki kellett tárcsáznunk. Döntenünk kellett, a biztosra mentünk, és azt a részt, ami gyengébb termést ígért, kitárcsáztuk. Helyére napraforgót és kukoricát vetettünk, amelyek még teljes értékű hozamot hoznak – tudtuk meg Németh Imrétől. – Mivel szelektáltuk az állományt, a legjava maradt meg. 12-13 mázsa termést várunk hektáronként, ez a tavalyihoz mérten jobb. A kilónkénti felvásárlási ár 300 forint fölött van, ez jónak számít.

Németh Imre a mák minőségét ellenőrzi (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Az ipari mák gyógyszeripari alapanyagként felhasznált alkaloid vegyületeket tartalmaz, betakarítás után Csorváson tárolják, majd a tiszavasvári Alkaloida vegyészeti gyár dolgozza fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.