- hirdetés -

Az aszály miatt sok helyen ki sem kelt a repce, de ahol megmaradt, ott elfogadható termést produkált.

Befejeződött az őszi repce betakarítása Békés megyében, a termelők az átlagnál kedvezőbb, hektáronként 2,2-2,3 tonnás terméshozamot értek el 2012-ben – tájékozatta Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága igazgatója az MTI-t kedden.

Orosházán többek között a Dózsa Zrt is vetett repcét. A társaság elnöke, Varga Sándor elmondta, 200 hektáron vetettek, de a rendkívüli szárazság miatt csupán 20 hektáron kelt ki a növény, a többit betárcsázták és kukorica került a helyére.
– Ezen a 20 hektáron átlagosan 2,5 tonnát sikerült betakarítani. A termés még nincs eladva, tárgyalunk a kereskedőcégekkel az értékesítésről. Az átvételi árak 130-135 ezer forint/tonna között mozognak, ami jónak mondható – tudatta velünk Varga Sándor.

A termelők Békés megyében összesen 4200 hektáron termeltek őszi repcét, ennek döntő hányada olajipari feldolgozásra kerül. A gazdálkodók 2011 őszén több mint 14 ezer hektár területet vetettek be, azonban tavasszal a növényállomány kétharmadát ki kellett szántani, mert több mint tízezer hektáron tönkrement a növényállomány a rendkívül száraz ősz és a februári erős fagyok miatt.

A Békés megyei nagyüzemekben az őszi repce termésátlaga 2,6-2,8 tonna körül alakult – mondta Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára. Hozzátette: voltak azonban táblánkénti rekordtermések, Nagyszénás és Orosháza környékén 4-4,2 tonna átlaghozamok is születtek.

Békés megyében 2008 óta az őszi repce vetésterülete 13,5-14,5 ezer hektár között alakul, országosan 250-260 ezer hektár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.