- hirdetés -

A kánikulai forróságban gőzerővel dolgoznak a kombájnok Orosháza térségében is. Az őszi búzát aratják, a termésátlag igen eltérő eredményeket mutat. A forróság miatt veszélyben a napraforgó és a kukorica is.

Az őszi búza betakarítása zajlik jelenleg Orosháza határában, az aratás utolsó harmadában tartanak a gazdák. A terméseredmények változóak, van, ahol mindössze 3 tonna körüli eredményről számoltak be – tudtuk meg az Orosházi Gazdakör elnökétől.

– Az őszi árpát már jó két hete learatták a gazdák, az átlagtermés 3-4 tonna között volt a térségben. A búzák is igen eltérő eredményeket mutatnak. Azok a talajok, ahol jó volt az elővetemény, és kellő mennyiségű tápanyagot sikerült a növénynek felvenni, ott viszonylag elfogadható terméseredményekről vannak információnk, de a többi területeken a késői vetések, a ritka állomány miatt csak 3 tonna körüli termésről számolnak be – emelte ki Horváth József.

Dolgoznak a kombájnok az orosházi határban is (Fotók: Vági Kata)

Megtudtuk, az árpára az állattartó telepek részéről jelentős igény mutatkozott, a búzánál többnyire mindenki a betárolás mellett dönt. A gazdaköri elnök kiemelte, a napraforgó és kukorica terméseredményét jelentősen rontja majd, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen forróság.

Jó búzatermés az Orosfarmnál

A nagy forróság aszállyal párosulva nagyon lecsökkentette a reményeket – így fogalmazott a napraforgó és kukorica tekintetében Dominkó Sándor is. Az Orosfarm Zrt. igazgatósági elnöke elmondta, az őszi búza aratásának kétharmadánál járnak, eddig jók az eredményeik.

Jó minőségű a búza

– Ezer hektár búzát vetettünk az ősszel és ennek a betakarítása zajlik most. 60-65 százaléka már jó helyen van a gabonának, és meglepően jók az eredmények. Ilyen időjárási viszontagságok után nem vártam azt, hogy 5,5-6 tonna körüli hozamot tudunk produkálni. Mi az elmúlt években nagyon sokat költöttünk tároló építésére, így idén is kivárjuk azokat a helyzeteket, amikor jobb áron tudunk értékesíteni. Az aratás után kezdődik a szalmabetakarítás és a tarlóhántás, majd jön a napraforgó, a kukorica betakarítása. Sajnos itt nem jók az előrejelzések a hozamokat illetően. A nagyon nagy forróság aszállyal párosulva lecsökkentette a reményeinket – emelte ki Dominkó Sándor.

Országszerte javában zajlik az őszi búza aratása. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége adatai szerint több mint egymillió hektáron mintegy négymillió tonna termés várható. Az átlagtermés nem éri el a tavalyit, de jó minőségű az idei búza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.