- hirdetés -

Tavaly autocross Európa bajnok lett az orosházi Kárai Tamás, aki idén is az élre tör. Három futam már lement a sorozatból, a kiváló autóversenyző összetettben a 2. helyen áll.

Kárai Tamás neve már nemcsak az orosháziaknak ismerős. Büszkék is lehetünk rá, hiszen Európa szerte ismerik kimagasló sportolói pályafutását, melynek bizonyítékaként idén „Orosháza város sportjáért” díszoklevelet vehetett át.

Tomi 2011-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy megszerezte a magyar autósport első Európa-bajnoki címét. Az autocross szakágban résztvevő pilóta pár éve már egy Skoda Fabiaval versenyzik. Idén is ez a párosítás tűnik a legmegfelelőbbnek. Három verseny után maga a bajnok elemzi a történteket.

Kárai Tamás autója mellett (Fotó: Szűcs Dániel)

A tapasztalatok alapján sokkal nehezebb megvédeni egy bajnoki címet, mint megszerezni. Már az évad első harmadán túl vagytok, hogyan értékeled most ezt a mondást?

Gondolkozás nélkül rávágom, hogy egyetértek. Sokkal kiélezettebb futamokat élek át. Nagyon sokat kell az autó legapróbb beállításaira is figyelnünk. Apró tizedmásodpercek múlhatnak akár a jó gumiválasztáson vagy a futómű- beállításon. Az előző években használt fejlesztéseket is fokozatosan újragyúrjuk, mert az első helyért az állandó megújulás elkerülhetetlen. Én személy szerint az autóba ülve teljesen lenyugszom. Próbálok az autó minden rezdülésére koncentrálni és teljesen kikapcsolni a külvilágot.

Eddig háromból kettő

Az első versenyünk Franciaországban volt. Tavaly itt sikerült nyerni és idén is ez volt a cél, de a harmadik előfutamban szétment a turbónk. Kicseréltük, de a döntő rajtja előtt az új turbó is megadta magát.

httpv://youtu.be/yEpEJagfFWw

A következő, lettországi futamon minden úgy alakult, ahogy szerettük volna. Az első rajtkockából rajtoltam a döntőben és annyira jól sikerült, hogy simán elsőként fordultam az első kanyarban. Ez egy emlékezetes győzelem volt számomra.

httpv://youtu.be/BkT-dZJVVWk

A legutóbbi német versenyen is minden előfutamban második lettem és már kicsit mérges is voltam emiatt, de a döntőben jól helyezkedtem, beszúrtam belső íven és a kigyorsításkor első helyen jöttem ki a tömegből.

httpv://youtu.be/brFy65nbjx8

Összegezve: ez technikai sport, tehát bármi történhet. A harcok pedig a sport velejárói. Szeretek megharcolni a sikereimért.

Mi lesz a következő állomás?

Az EB keretein belül ismét Németországba látogatunk. Tavaly itt is nyertünk. Ez alapvetően egy jó vonalvezetésű pálya, de nehezen lehet előzni ezért ismét létfontosságú lesz a rajt pillanata. Az eddig történtek alapján sem lesz unalmas.

Tamás Magyarországon is rajthoz áll

Hogyan készültök fel egy-egy versenyhétvégére?

A Skoda teljes revízión esik át. Király Zsolti személyében egy nagyon jó versenyautó- szerelő áll mellettem. Teljes mértékben megbízom benne és ez az, ami nélkülözhetetlen ebben a sportban. A kontroll folyamán szétszedjük a váltót, a differenciál művet, a kuplungot stb., és a szükséges alkatrészeket kicseréljük. Ez egy speciális területe az autószerelésnek és fontos, hogy minden részletét ismerjük, hogy a már említett változásokat a helyszínen ad- hoc megtegyük. Amint az autó kész, jöhet a teszt, hogy az elektronikai elemeket behangoljuk.

Magyarországon is többet láthatunk idén?

Igen. Idén itthon a Rallycross Országos Bajnokság futamain is rajthoz állunk, természetesen a Skoda Fabiaval. Valójában fejlődési célzata van az ismerkedésnek. Az első versenyen még nehézséget okozott, hogy a murva gumit slickre váltottuk és sokkal nagyobb a tempó, de nagyon élvezem ezt a közeget is. Egy futam kivételével mindenhol rajthoz állunk, így a dobogó a cél az év végi összetettben.

Az összetett állása: (autocross)

1. FEJFAR Václav 54 pont
2. KÁRAI Tamás 49 pont
3. BROZEK Ladislav 34 pont

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.