- hirdetés -

Még ebben a törvénykezési ciklusban az Országgyűlés elé kerül a jogszabály – jelentette ki Dr. Budai Gyula államtitkár a pénteki megyei gazdafórumon Orosházán.

Megyei gazdafórumnak adott otthont városunk péntek délután, melyen Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és dr. Kulcsár László, a Békés Megyei Gazdakörök elnöke adtak tájékoztatást az aktuális kérdésekről. Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke a fórumot megelőző sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, igen sok a nyitott kérdés most, ezekre próbálják a válaszokat megadni. Így többek közt a termőföldtörvény társadalmi vitájáról és a termőföldek bérleti szerződéses pályázatairól esett szó. Horváth József kiemelte, a legfőbb cél a családi gazdaságok megerősítése és az, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon.

Dr. Budai Gyula ismertette az aktualitásokat

Elkészült az új földtörvény konpeciója, mely hamarosan a parlament elé kerül. Kész az új törvény a családi gazdaságokról, az agrárkamaráról – emelte ki dr. Budai Gyula.

– Körülbelül egy hónapja Gyomaendrődön Fazekas Sándor miniszter indította el az új földtörvény társadalmi vitáját. Ebben a törvénykezési ciklusban mindenképp a parlament elé kerül az új földtörvény – hangsúlyozta.

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vezeti azt a tárcaközi bizottságot, melynek feladata, hogy a zsebszerződések vonatkozásában egy komplett jogszabályi csomagot tegyen le a kormány asztalára. Kiemelte, a tervezet szerint azok, akik közreműködnek külföldi állampolgárok illegális földtulajdon szerzésében Magyarországon – akár eladóként, akár vevőként, ügyvédként vagy közjegyzőként – nagyon komoly, egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők. A büntető törvénykönyv erre irányuló módosítását az Országgyűlés várhatóan decemberben fogadja el, az érintettek fél év moratóriumra számíthatnak. Akik 2013 júliusáig vallanak a zsebszerződésekről, mentesülhetnek a büntetés alól.

Egységes a Magosz

Dr. Budai Gyula szerint a híresztelésekkel ellentétben egységes a Magosz, ugyanaz az erős érdekképviselet, mint ami volt. Ezt hangsúlyozta Jakab István, a Magosz elnöke is. Úgy fogalmazott, ha valamin vitatkoznak is, az az, hogyan lehet jobban segíteni a gazdatársadalmat, hogy még eredményesebbek legyenek.

Támogatások és törvények - tájékozódtak a gazdák (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

A Magosz elnöke szerint fontos időszakot élünk meg, a cél, hogy a magyar vidék versenyképessé váljon.
– Most készülünk a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra, ez a bázisképzés időszaka. Most kell az embereknek a saját gazdaságukat versenyképessé tenni, most dől el, hogy 2014-ben ki, mekkora földterületre nyújt be támogatási igényt. Nem mindegy, hogyan készülünk fel, nagy lesz a verseny. A rendeleteket, a jogszabályokat most készítjük elő ahhoz, hogy az elkövetkező időszakban a magyar mezőgazdaság, a magyar vidék versenyképessé váljon – hangsúlyozta Jakab István.

A szakminiszter korábban a földtörvény kapcsán azt mondta, a termőföld pótolhatatlan nemzeti kincs, és a magyar kormány célja elsősorban a hazai gazdálkodók érdekeit képviselő feltételrendszer kialakítása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.