- hirdetés -

Orosházán is egyre többen keresik fel a gyermekorvost lepkehimlővel.

Bevallom, amikor először hallottam a lepkehimlőről az óvodában, ahová kislányom jár, értetlenkedve néztem, ismeretlen volt ez a betegség. Azt hittem, ez valami új „kórság”, de amikor jobban utánanéztem kiderült, egyáltalán nem egy új keletű betegségről van szó.

Aztán egyik nap kislányom arca is feltűnően piros lett, kezdetben azt gondoltam, hogy csak kicsattogott valamitől, de később, amikor a karján és mellkasán is megjelentek a kiütések, már biztos voltam benne: lányom is lepkehimlős lett.

A lepkehimlő kezdeti tünete az arcpír (illusztráció)

Később az ismerősökkel beszélgetve a lepkehimlőről kiderült, nemcsak számomra, de másoknak is ismeretlen betegség volt eddig a lepkehimlő. Hogy valójában mivel is állunk szembe, erről kérdeztem dr. Csányi Ágnes gyermekorvost.

– Valóban elég sok lepkehimlős eset fordul elő mostanában a rendelőben. Az eritema infekciózum vagy ötödik betegség (további elterjedt nevei: pillangóvírus, lepkehimlő) egy főként kisgyermekeket érintő vírusfertőzés, mely általában 7-10 napig tart, és többnyire nem igényel kezelést. Bár a tünetek jelentkezésekor a beteg általában már nem fertőző, a kiütések elmúltáig ez a vírusfertőzés zajlik a szervezetében, ezért mindenképpen pihenés javasolt a betegség végéig. A lepkehimlő kórokozója a vírus-parvovírus B19, ami cseppfertőzéssel terjed, akár már a tünetek megjelenése előtt egy-két héttel is. A felnőttek nagyrésze már találkozott a vírussal, így védett, de néhány fogékony szülő, pedagógus, felnőtt is megbetegedhet – tájékoztatott dr. Csányi Ágnes.

A legjellemzőbb kezdeti tünet gyermekeknél az arcpír, mely néha szétterjed az orr és a száj köré is. Az arcpír mellett gyakran kialakul vörös kiütés a teljes testen, leggyakrabban a felsőkaron és a lábakon. Kísérheti hőemelkedés, rossz közérzet. A tinédzserek és felnőttek esetén a csukló, térdek, bokák, ujjak és vállak környékén ízületi fájdalmak jelentkezhetnek.

A betegség általában enyhe lefolyású, és kezelés nélkül elmúlik. Szövődmény bizonyos ritka hemolitikus anaemiák esetén jelentkezhet, a vérképzés zavarában, azaz a vörösvérsejteket képző sejtek számának csökkenésében. A lepkehimlő, mint sok más vírusfertőzés, károsíthatja a magzatot a terhesség első harmadában, vetéléshez vezethet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.