- hirdetés -

Az ország egyik legnagyobb evangélikus gyülekezetéből közvetített a Kossuth rádió vasárnap délelőtt.

A vasárnap délelőtti egyházi műsorban 10 óra után kapcsolták élőben az orosházi evangélikus templomot. A felvezetőben röviden bemutatták az orosházi gyülekezet történetét. Kiemelték, hogy Orosháza ma is jelentős evangélikus központ, hiszen óvodát, iskolát és középiskolát működtet az egyház.

Ribár János és Ördög Endre az egész országhoz szólt (Fotó: Melega Krisztián)

Az anyák napján rendezett istentiszteleten a bevezető liturgiát Ördög Endre lelkész tartotta, igét hirdetett Ribár János esperes, igazgató lelkész. Az istentiszteleten közreműködött a budapesti Pax et Bonum Kamarakórus, előadásukban Bach és Sweelinck kórusművei is elhangozottak.

Aki nem hallotta, de kíváncsi rá, ide kattintva megtalálja a rádió hangtárában.

„Pontosan kell végezni, különben lekevernek”

A rádiós közvetítés hátterét Ördög Endre világította meg nekünk.
– Egyházunk az év vasárnapi és ünnepnapi rádiós istentiszteleti közvetítése közül kb. 8-10 alkalmat kap, ennek dátumait a Magyar Rádiótól kapjuk. Ezután egyházunk Sajtó- és Médiabizottságának konzultációja és döntése alapján felkérést kapnak a gyülekezetek. A fő szempont az, hogy a közvetítések során kifejezést nyerjen egyházunk sokszínűsége. Városi nagy gyülekezetek, kicsi falusi közösségek, tradicionális egyházközségek és újonnan alakult gyülekezetek egyaránt bemutatkozhatnak, ahogyan a pálya elején álló kollégák, lelkészek, vagy magasabb beosztású egyházvezetők, püspökök kapnak mikrofont egy-egy adás kapcsán. Az év folyamán közreműködő kollégák a közvetítésekkel kapcsolatban egyházi médiamunkásokkal és rádiós szakemberekkel januárban közös konzultáción, felkészülésen vesznek részt.

Hogyan történnek az előkészületek a helyszínen?

A Magyar Rádió közvetítőkocsija a templom előtt

Az előkészületek már előző nap megkezdődnek, amikor megérkezik a közvetítőkocsi. A közvetítésvezető és kollégái, összesen 4 munkatárs a távközlési és elektromos hálózatot alkalmassá teszik az adás továbbítására, valamint beállítják az álló mikrofonokat. Vasárnap a rendszert összekötik a közvetítőkocsi berendezéseivel, az adás egyházi szerkesztője, műsorvezetője, Nagy László lelkészkollégánk pedig az alkalom kezdetéig egyezteti a bevezető mondanivalót, a bemondandó énekszámokat és tudnivalókat. Kezdés előtt a szolgálatot végzőket bemikrofonozzák, és innentől kezdve már csak a kezdő jelre kell várni. A helyi műsorvezető rákapcsolódik a rádióadásra, a 10 órás hírek vége után a rádió bemondója következő műsorként bemondja az istentisztelet közvetítését, és ez után a közvetítőkocsi megkapja a hangot. Az adás ebben a pillanatban indul, az orgonista jelet kap, megszólal a hangszer: kezdetét veszi az élő, egyenes adás…

Hogyan tudják beosztani az időt, hiszen itt nem lehet csúszni.

Ami nagyon különleges feladat a felkészülésben: úgy kell „megkomponálni” az istentisztelet menetét, hogy 10 óra 4 perctől 10 óra 59 perc 55 másodpercig benne kell lenni minden elemnek, mert a hangot visszaveszi Budapest. Bevezető orgonajáték, gyülekezeti ének, liturgia, prédikáció, hirdetések, kórusmű, stb. Ezen kívül nálunk minden vasárnap van Himnusz éneklés az áldás előtt. A legkritikusabb időpontban, a közvetítés végén vannak ezek. Bármelyiket lekeverni, vagy egyszerűen az időhiány miatt elhagyni nagyon rosszul venné ki magát. A felkészülés jól vizsgázott, a közvetítésvezető a kivonuló ének utolsó versszaka alatt köszönt el a hallgatóktól, és összesen két sor maradt le, mert következtek a 11 órás hírek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.