- hirdetés -

A területekre a jogszerű földhasználó igényelhet támogatást.

Az Egységes Kérelem keretében 26 jogcímre (pl. SAPS – egységes területalapú támogatás, KAT, AKG) lehet támogatást igényelni. Az előző évhez képest 4+1 új jogcím került be.

Az elektronikus kérelemkitöltő felület április elején nyílt meg, a beadási határidő május 15-e. Késési szankció nélkül május 31-ig lehet módosítani. A kérelem kitöltésével, illetve benyújtásával kapcsolatban lényeges változások nincsenek, minden gazda az előző évekhez hasonlóan készüljön fel – mondta el Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke. Ha a gazdálkodó rendelkezik regisztrációval, saját ügyfélkapuján keresztül, ha nincs ilyen, meghatalmazott (falugazdász, agrárkamarai tanácsadó) segítségével töltheti ki kérelmét. Egységes kérelmet továbbra is az a termelő nyújthat be, aki a támogatás alapjául szolgáló terület vonatkozásában jogszerű földhasználónak minősül. Horváth József kiemelte, fontos tudni, hogy a 10 hektár feletti területen gazdálkodóknak kötelező belépni a kárenyhítési rendszerbe, de a kárenyhítés teljes összegére csak az tarthat igényt, aki mezőgazdasági biztosítással is rendelkezik.

Tavaly az ország keleti felében került sor a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszer felújítására, többek közt új légi felvételek készültek és korrigálták a blokkhatárokat.

Az egységes kérelemben igényelt támogatások adják a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal éves kifizetésének több mint felét, tavaly ez meghaladta a 300 milliárd forintot. Nyomtatványokat és további hasznos információkat itt találsz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.