- hirdetés -

A jelentősen megemelkedett üzemanyagárak miatt egyre többen teszik le az autót és biciklivel közlekednek. Kerékpárboltosokat kérdeztünk: ők mit tapasztalnak?

Szeptembertől Szegeden is elérhetők lesznek a Nyugat-Európában már jól ismert városi kölcsönbiciklik, vagy, ahogy itt fogják őket hívni: a citybike-ok. A magyar köztudatba közbringa néven került be a szolgáltatás, amikor néhány éve bedobták, hogy Budapesten is legyen ilyen. A fővárosban azóta sincs, Szegeden viszont – így az országban elsőként – ősztől már biztosan lesz – írja a szegedcCafe.hu.

Orosházán is az utóbbi időben egyre többen közlekednek kerékpárral, az ok egyszerű: az üzemanyagárak drasztikus emelkedése miatt sokan úgy döntöttek, leteszik az autót és kerékpárra ülnek. Így nemcsak spórolnak az üzemanyagon, de legalább rendszeresen mozognak. Kerékpárboltokban jártunk és arról érdeklődtünk, az elmúlt évekhez képest mostanában valóban többen ülnek biciklire?

Szilágyi Dániel 12 éves kora óta szerel kerékpárokat, az évek alatt kitanulta a szakma csínját-bínját, és tavaly októberben megnyitotta üzletét a City kerékpárboltot és szervizt.

A legtöbben maguk szerelik meg a kerékpárjukat (illusztráció)

– Igaz nemrég nyitottunk, de többen valóban azért térnek be üzletünkbe, mert a drága üzemanyagárak miatt kevesebbszer, vagy szinte egyáltalán nem használják az autóikat, kerékpárra váltottak. Az új kerékpárok mellett elektromos kerékpárok forgalmazásával és használt biciklik szervizelésével foglalkozunk, de normál kerékpár elektromossá alakítására is lehetőség van, mindemellett alkatrészeket és kiegészítőket is árulunk. Az emberek többsége inkább a meglévő kerékpárját újítja fel, újat kevesen vásárolnak. Az a tapasztalat, hogy nagyon rossz állapotban vannak a biciklik, szinte minden rossz rajtuk. Pedig érdemes lenne évente legalább egyszer, tavasszal átnézni és rendbe tenni, mert az elhanyagolt kétkerekűek felújítása akár elérheti a 20 ezer forintot is. Mindamellett a biztonságos közlekedés érdekében sem mindegy, hogy milyen állapotú és felszereltségű járművel közlekedünk az utakon – összegzett Szilágyi Dániel.

Nemrég az üzletbe betért egy középkorú férfi, aki elmondta, hogy 20 éve nem ült kerékpáron, de a magas üzemanyagárak miatt kénytelen a négykerekűt kétkerekűre váltani.

Új helyett a régi

Az Erdei Kerékpárbolt forgalmán is érződik, hogy a magas üzemanyagárak miatt egyre többen autó helyett kerékpárral közlekednek. Többen térnek be az üzletbe, mint tavaly ilyenkor. Főként alkatrészeket vásárolnak, gyakoribb, hogy inkább felújítják a kétkerekűjüket, minthogy újat vegyenek. A boltban motoralkatrészeket is árulnak, ezek is keresettek.
– Érződik, hogy kevés pénzük van az embereknek, mert az alkatrészek közül is inkább az olcsóbbakat keresik. Ilyenkor tavasszal nagyon kelendőek a váltók, a láncok, a kerékpárgumik. Az utóbbi időben egyre több olyan vevő tért be az üzletbe, aki úgy döntött, a magas üzemanyagár miatt nem használja tovább az autóját, és inkább kerékpárral vagy motorral közlekedik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan maguk szerelik kerékpárjaikat. Ha az anyagiak engedik, amit kell, egyszerre cserélik ki rajta, de vannak, akik apránként veszik meg a szükséges alkatrészeket – tájékoztatott Olajos Éva, az üzlet alkalmazottja.

Sokan váltottak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Egyre többen térnek be a Motordiszkontba is kerékpár-vásárlási szándékkal.

– Azt tapasztalom, hogy sok esetben inkább összegyűjtik az emberek a pénzüket egy új kerékpárra, mint hogy felújítsák – mondta Garabuczi Sándor. – A legtöbbször ugyanis annyira elhanyagolt állapotban vannak a kétkerekűek, hogy sokba kerülne a felújításuk, így inkább újat vesznek, amihez garancia is jár. Újabban divatba jött a robbanómotoros kerékpár – mivel keveset fogyaszt és jogosítvány nélkül is használható –, de forgalmazunk még elektromos triciklit, elektromos kerékpárt és robogót is – ez utóbbi kettőt főleg munkába járáshoz keresik. Javítást is vállalunk, ennek során szomorúan tapasztalom, hogy az emberek bizony csak hajtják a kerékpárjukat, de a karbantartásukra nem fordítanak kellő figyelmet, pedig a megfelelő felszereltségű bicikli biztonságtechnikai szempontból is nagyon fontos – hangsúlyozta az üzlettulajdonos.

Legutóbb, április 4-én, szerdán nőtt öt forinttal a benzin ára a hazai töltőállomásokon, így országos átlagos ára 450 forintra emelkedett. A gázolaj átlagára 442 forint maradt. A holtankoljak.hu adatai szerint az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások árai között elérheti literenkénti 30 forintot is a benzin- és a gázolajár esetében is.Tavaly ilyenkor 383 forint volt a benzin országos átlagos ára, a gázolajé pedig 375 forint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.