- hirdetés -

Kezdődnek a mezőgazdasági munkák, március közepén már a borsó is a földbe kerül. A termelők azt mondják, bíznak abban, hogy az idei esztendő nem lesz rosszabb, mint 2011 volt.

2600 hektáron gazdálkodik az Orosfarm Zrt., mely gőzerővel készül a tavaszi munkák beindítására. Dominkó Sándor igazgatósági elnöktől megtudtuk, a mák vetésével kezdenek. Azt mondják, a februárban elvetett mákból van a legjobb termés. Erre most nem volt lehetőségük, de amint a talaj állapota megengedi, elkezdik a munkát. A mák után jön a zöldborsó vetése, mely a cégnél az egyik legfontosabb munka. 7-800 hektár zöldborsót termesztenek, a vetése március 15-e körül indul és egészen április végéig tart. Azért ilyen sokáig, hogy folyamatosan tudjanak zsenge termést betakarítani. A borsó után jön a napraforgó, majd a csemegekukorica és a takarmánykukorica. A gazdák szerint az már látható, hogy idén nem okoz gondot a belvíz.

– A tavalyi évben nehézséget okozott a belvizek kerülgetése. Most úgy tűnik, nem lesz ilyen gondunk, ez egyrészt jó, másrészt viszont hátrány, ugyanis nincs elég tartalékvíz a talajban. 2011 utolsó négy hónapjában negyven milliméter csapadék esett, ami máskor egy havi átlag. A legutóbbi hó is csak egy havi csapadéknak felel meg, így nagyobb a kockázat a termésátlagot tekintve. Az a legnagyobb gondunk, hogy mi nem tudunk öntözni, semmilyen természetes vízforrás nem jut el ide, csak bízni tudunk a természetben.

Az Orosfarm Zrt. műhelyeiben folyamatosan zajlik a tavaszi munkákhoz szükséges gépek felújítása, beszerzik a vetőmagokat, növényvédőket, és készítik elő az idei beruházásokat. Gabonatárolót épít a társaság.
– 2012-től azt várjuk, hogy ne legyen rosszabb, mint a 2011-es év volt. Tavaly viszonylag jó terméseink voltak, és ehhez elég jó árak is párosultak, ami ritka dolog. Ebben bízunk most és, és reméljük, nem emelkednek tovább költségeink – tette hozzá Dominkó Sándor.

Ami nagyban megy, mehet kicsiben is. A kiskertekben is elkezdhetjük a zöldborsó vetését márciusban, hiszen hidegtűrő növényről van szó. Figyeljünk a többszöri vetésre, így otthon is sokszor lesz friss, zsenge zöldborsónk. Fehérjetartalma háromszor akkora, mint a burgonyáé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.