- hirdetés -

A Wesley iskoláért (is) aggódik az MSZP, egyházi fenntartója ugyanis nincs az elismert egyházak között. 

Tavaly decemberben fogadta el a parlament az új egyházügyi törvényt, amely 14 egyházat ismer el.
– Nincs az elismert egyházak között a jelentős szociális és oktatási intézményhálózatot is fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Kérvényüket elutasította az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság, amely jogosult a törvényjavaslatot előterjeszteni – tudtuk meg Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselőtől.

Ennek pedig súlyos következményei lehetnek Varga szerint. A képviselő pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte, csak az elismert státusszal bíró egyházak kaphatják meg a kiegészítő egyházi normatívát, illetve az állampolgárok által felajánlott adó 1%-ot. Ettől eshet el a szegedi székhelyű MET, amely számos iskolát, óvodát, hajléktalanszállót, idősek otthonát működtet, köztük egy orosházi iskolát is.

– Civilek, önkormányzatok által valamilyen okból nem vállalt feladatot végez a MET, a dél-alföldi régióban, de az ország más területein is vannak intézményeik. Orosháza esetében elvállalta a kisegítő iskola fenntartását, megoldást kínálva így az aggódó szülőknek – utalt a képviselő a 2010-es eseményekre.

A parlament hamarosan dönt a törvény módosításáról, ezért Varga Zoltán Lendvai Ildikó szocialista képviselővel közösen módosító indítványt nyújtott be, melyben csaknem 20 egyház, köztük a MET elismerését kérik.
– Szeretném, ha Dancsó József képviselőtársam is támogatná ezt a módosító indítványt, és szerezne még támogató képviselőket a kormánypárti frakcióból, hiszen a MET számos intézményt tart fenn, melyek működése veszélybe kerül a kiegészítő normatíva nélkül. Fontos, hogy a civilek, egyházak vállaljanak szerepet az intézmények fenntartásában, épp ezért úgy vélem, elvárható, hogy támogassuk a kérelmüket.

Varga szerint a MET elutasításának politikai indoka van, a közösség vezetője, Iványi Gábor ugyanis többször vállat szerepet olyan rendezvényeken, ahol kritizálták a kormány munkáját, sőt maga is felszólalt. A szocialista honatya úgy véli, ha ezért nem kapta meg a társadalomért sokat tevő MET a minősítést, az bizony kicsinyes bosszú a hatalom részéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.