- hirdetés -

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete koszorúzott és közleményt adott ki Darvas Józsefről.

Az egyesület tagjai a minapi közgyűlésen közleményt fogadtak el, amit eljuttattak szerkesztőségünkbe. Ebben kifejtik, hogy fennállásuk során mindig szellemiségük részének tartották a „Viharsarki” hagyományok ápolását, tiszteletét többek között Féja Géza és Darvas József munkássága kapcsán.

„Darvas József személye, megítélése ma eltérő és esetenként pártpolitikai akciókká silányul. Nemrég egy félretájékoztatott politikus az un. „Darvaskő” visszahelyezési baloldali „csatákról” nyilatkozott. Jól tudjuk, itt egészen másféle „csatákról” volt szó. Csupán a baloldali polgármestert kellett közel tíz éven át „ostromolni” a Városi Nyugdíjas Egyesület részéről, hogy legyen már kurázsija és vitesse el a Dumitrás-Darvas ház udvaráról azt a bizonyos „emberpiacos” követ az eredeti helyére (2004). Ezért, hát mérsékeljük és gondoljuk jól át a mondandókat” – írják.

Kiemelik, hogy a város és Darvas konszenzusa még várat magára.
„Kétségkívül, voltak árnyoldalak, esetek, újságcikkek, amivel nem lehet büszkélkedni, de úgy tudjuk ezt Ő is felismerte. Azonban a meghatározó az, hogy egész élete szorosan a szegénység ügyéhez kötődött és csodálatos irodalmi alkotások tükrözik ezt. Amikor miniszter volt, akkor is szülőföldjére gondolt és pozíciójánál fogva itt épült fel a háború utáni első új és impozáns középiskola az országban, a Táncsics és Ő segítette a MEZGÉ befejezését is.”

Koszorúztak a nyugdíjasok

A nyugdíjas egyesület képviselői február 16-án délután emlékeztek meg Darvas József 100. születésnapjáról. A Dózsa György utcai Darvas emlékház előtt először az egyesület elnöke, dr. Násztor Sándor emlékezett a város híres szülöttéről.

A nyugdíjasok megkoszorúzták Darvas emléktábláját (Fotó: Melega Krisztián)

Majd dr. Szabó Ferenc mondott részletesebb ismertetőt Darvasról. A nyugalmazott múzeumigazgató Darvast elsősorban irodalmi tevékenysége alapján méltatta, és sajnálatát fejezte ki, hogy szülővárosában méltatlanul keveset tudnak róla. Megemlítette, hogy a politikai tevékenysége máig vitatott, de éppen ideje lenne ezt is – a megfelelő higgadtsággal és szakmaisággal – feldolgozni és a helyére tenni.

Ezt követően a nyugdíjas egyesület képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúját a ház falán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.