- hirdetés -

110 mécsest gyújtottak meg, valamint különböző felolvasásokkal, élőzenével emlékeztek meg Darvas Józsefről május 7-én, a Nagy Gyula Területi Múzeum udvarán.

A népi írok mozgalmának egyik legjelentősebb alakja Darvas József 110 évvel ezelőtt született Orosházán. Az élete során íróként, publicistaként és politikusként is tevékenykedő férfit többek között két Kossuth-díjjal is kitüntették munkásságáért, de volt a Magyar Írószövetség elnöke és az ország oktatásügyi minisztere is.

Május 7-én róla emlékeztek meg a Nagy Gyula Területi Múzeum udvarán, a kezdeményezést egy lelkes orosházi lokálpatrióta, Süle Márta szervezte meg.
–Darvas Józsefről szerintem méltatlanul keveset tudunk, főleg a fiatalabb korosztály, ezen szerettünk volna változtatni egy kicsit a barátaimmal.

Mi a szervezők is nagyon különbözőek, különböző korúak vagyunk, de Darvas életműve mögé mindannyian be tudtunk állni. Szeretnénk megismertetni egy kicsit a vendégekkel az ő gyermekkorát is, hogy honnan indult és végül hová jutott el. Érdemes a könyveit lapozgatni és olvasni, mert szerintem komoly értéket képvisel a munkássága – nyilatkozta.

A meghitt hangulatról az évforduló alkalmából 110 mécsessel gondoskodtak, ezt pedig a program során különböző zenei aláfestésekkel kiegészített felolvasások követték, melyben felelevenítették Darvas József életének legfontosabb állomásait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.