- hirdetés -

Február 4-én tartják világszerte a Rákellenes Világnapot – két orosházi érintett sorsáról írtunk. 

Ezen a napon felhívják a figyelmet a betegségre, amely hazánkban is egyik vezető halálok. Szinte nincs olyan család, amely ne lenne érintett a témában, de a megelőzésre való figyelmeztetést sosem lehet eleget hangsúlyozni.

Nikinek sokan segítettek

Berta Nikiről, a napokban éppen 14 éves lányról már úgy írunk, mintha családtag lenne az orosháziak között, és sokan követik figyelemmel az újabb híreket róla. Niki sorsát az elmúlt bő másfél évben egy ritka csontrák határozza meg, a bal lábában protézissel, a mellhártyáján áttéttel éli mindennapjait, és mint fogalmaz: a szegedi klinika hematológiai osztálya immár mintha a második otthona lenne, annyit van ott.

Életereje, derűlátása, a gyógyulásba vetett hite segít abban, hogy az újabb kezeléseket viselje, és vívja meg ezt a küzdelmet a kórral. Sokan járják ezt a kegyetlen utat, köztük most egy olyan fiatalasszonyról kaptunk hírt, aki másfél éves gyermekét akarja felnevelni, úgy tűnik, az egyetlen segítséget egy tetemes összeg, és a Magyarországon nem elérhető ún. „lázterápia” jelenthetné. Család, barátok fognak össze, köztük egy ismerős, aki személyes érintettsége okán írta a következő olvasói levelet.

Hogy felnevelhesse kislányát

„Segítenem kell egy anyukán…! Talán azért, mert jómagam is anya vagyok, talán azért, mert segítséget, törődést kaptam én is tőle. Szekeres Szabinát már évek óta ismerem, de sosem gondoltam, hogy egyszer közel sodor hozzá az élet. Ehhez az én kisfiam születése segített: 2009 telén sok időt kellett töltenem kórházban a terhességem miatt, a látogatási tilalom miatt nagyon magányos voltam, magamra maradtam a bajommal. Szabinával sorstársak lettünk, ő tartotta bennem az erőt. Mindketten szerencsésen kijutottunk a krízisből, neveltük egészséges gyermekeinket. Egy éve diagnosztizáltak nála egy ritka gyomorrákot. Borzasztó érzés fogott el: egy fiatal anyuka egy ekkora betegséggel, a gyereke még csak másfél éves!!! Neki most a legboldogabbnak kellene lennie, de jön egy betegség és mindent megváltoztat. Annyi feladata lenne az életben, még élnie kell! Szabina már csak 40 kiló, és küzd az életéért, hogy felnevelhesse a kislányát.”

Összefogás Szabinaért

Szabina túl több műtéten és kemoterápián de kiújult a daganata, egy ausztriai négyhetes kezelés segítene rajta ahhoz, hogy a gyomorműtétet Németországban el tudják végezni.  Ez utóbbit támogatja a TB, ám az ausztriai kezelés 15 ezer euróba kerül, a család pedig felélte tartalékait.

„Segítség nélkül nem tudnak kijutni” – írja olvasónk, aki magára vállaltam, a nyilvánossághoz fordul a kéréssel, segítsenek neki életben maradni! „Mint megtudtam, a cégekben adózás előtti eredményt csökkentő tétel, ezzel kapcsolatban segítséget kértem a Rotary Clubtól, hogy azon cégek, akik szeretnének és módjukban is áll segíteni, akkor rajtuk keresztül meg tudják tenni. Ezúton is köszönöm a Rotary Club segítő közreműködését. Szekeres Szabina számlaszáma: 10402544-86755772-68711002”

Összefogás a halálos kór ellen

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők (kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, vezető orvosok, betegképviselő szervezetek és az ipar reprezentánsai) történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen.

Hazánkban százezer emberből 458 hal meg daganatos betegségben. A lesújtó adatok hátterében mindenekelőtt a dohányzás húzódik meg.

A vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlő-, gyomor-, prosztata- és szájüregi rák. A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék.

A megelőzéssel, illetve a beteg tájékoztatásával, lelki segítésével vesz részt a küzdelemben a Magyar Rákellenes Liga, mely 1990 óta működik. Ingyenes lelkisegély szolgálatuk telefonszáma: 06(80) 505-675, email: lelkisegely@ rakliga.hu. Legközelebb Nagyszénáson működik alapszervezetük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.