- hirdetés -

A rendkívüli időjárásra való tekintettel a főjegyző február 6-a, hétfőre tanítási szünetet rendelt el a város oktatási intézményeiben. Hóhelyzet összefoglaló a városból és környékéről.

19:50

Látjuk, hogy a szülők és diákok a Facebookon is tolják a hírt, miszerint hétfőn nem lesz tanítás. Ezt már mi is leírtuk itt, de új infó akit érint, hogy a keddre hirdetett szülői munkaközösségi értekezlet elmarad – olvastuk a Vörösmarty iskola honlapján.

A Czina suliban pedig a hétfői szülőit halasztják el a hóhelyzet miatt – írják weboldalukon.

18:57

A Tisza suliban tanítanak hétfőn – ha minden igaz

A Tisza Kálmán Közoktatási Intézményben információink szerint azzal engedték el a diákokat, hogy hétfőn tanítási nap lesz. Az iskola honlapját figyeljétek, ha vasárnap délig megjelenik ellenkező tartalmú üzenet, akkor változott a helyzet, ha nem, akkor ott nincs tanítási szünet

Hagyományos módszerrel is tájékoztatnak (klikk újabb képekért) Fotók: Rosta Tibor

18:26

Ritkábban közlekednek a vonatok

Közel 200-an dolgoznak hókészenlétben, a déli megyékben a vasútnál. A MÁV a havazás és nagy hideg miatt ritkítja a járatokat szombaton. Február 4-ére másodfokú készültségi fokozatot vezettek be az országos vasúthálózaton, ezen a napon a menetrendben megkülönböztetett „hópihe” jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak csak el.

Mielőtt elindulsz, keresd a hópihe jelzés a menetrendben, a korlátozás a szombati járatok 2%-át érinti. A szegedi egyetemistákra nem vonatkozik a közoktatásban elrendelt tanítási szünet, de ha a rendkívüli helyzet miatt nem tudnak eljutni az iskolába, azt nem tekintik igazolatlannak.

18:24

A rendkívüli hideg idő kapcsán utána jártunk annak, hogyan segítenek az orosházi szervezetek a főként a magányosan élő, és beteg idős embereken. Az erről szóló anyagunkat hamarosan olvashatod.

18:00

Gondoskodnak a kutyusokról is

Minden kutya fedett helyen és szalmával bőségesen ellátva vészeli át a mínuszokat az orosházi Szikhát menhelyen, így várják a (szó szerint és átvitt értelemben is) derűsebb napokat. Az állatvédők gondoskodnak a kutyusokról, a betegházban fűtés is van.

17:30

70 millió köbméter gázfogyasztás

Az E.ON Földgáz Storage minden szerződött ügyfelét megbízhatóan el tudja látni földgázzal, jelenleg a cég napi 25 millió köbméter gázt táplál a hazai nagynyomású gázvezetékrendszerbe – adta hírül az MTI. Ezt a szintet az E.ON földgáztárolói további 60 napig képesek minden nehézség nélkül biztosítani, szükség esetén biztosítják akár a napi gázmennyiség kétszeresét. Hazánkban a mai várható gázfogyasztás 70-72 millió köbméter, amely az idei tél eddigi legnagyobb napi fogyasztása lesz.

Ha van jó, érdekes, nem mindennapi fotótok a havazásról, küldjétek be az info@oroscafe.hu címre és közzétesszük!

17:28

Válságstáb

Megtelt a hajléktalanszálló, a mínuszok elől ide menekülnek az otthontalanok. Számukra az orosházi kórház is menedéket kínál, felkészültek a fogadásukra. Az orosházi kórház egy nyolcfős válságstábbal is rendelkezik, amennyiben kritikus  a helyzet, összehívják a stábot, hogy gyorsan, hatékonyan kezelni tudják a helyzetet. Folyamatos kapcsolatot tartanak a városi védelmi bizottsággal és a katasztrófavédőkkel.

17:17

A Vöröskereszt helyi szervezete vezetője Tóth Zoltánné elmondta, a Vöröskereszt munkatársai és az önkéntesek készülnek a rendkívüli helyzetre.

– A segítő szervezetek (rendőrök, mentősök, tűzoltók) munkáját segítjük, szükség szerint teát viszünk a helyszínekre. Önkénteseink segítségével készenlétben állunk, a védelmi bizottsággal tartjuk a kapcsolatot, amint érkezik jelzés, hogy szükség van ránk, megyünk. A meleg ruhákat, takarókat Csorvási úti székházunkban tároljuk, ide egyébként folyamatosan érkeznek és folyamatosan várjuk is az adományokat, takarókra és tartós élelmiszerre folyamatosan szükség van, hogy segíthessünk a rászorultakon.

17:06

Megnövekedett forgalom a boltokban

Már délelőtt sokan vásároltak, és ez délutánra sem változott, sőt! Főként élelmiszert vesznek az emberek, a legtöbben azonban a kenyeret keresik. Ezt erősítette meg a Hetényi Plusz Kft. egyik tulajdonosa, Tóth Zsuzsanna is.

– Szinte pánikszerű hangulat uralkodott egész nap üzleteinkben. Az emberek 4-5 kilogramm kenyeret vettek egyszerre. Megerősített műszakkal, egész nap sütöttük a kenyeret, eddig egy átlagos naphoz képest 3 mázsával többet adtunk el belőle. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, a kenyeret folyamatosan sütjük, szombaton mindhárom, vasárnap pedig két üzletünkben is biztosítjuk a kenyérellátást.

Előkerültek a seprűk és a hólapátok (klikk a képre havas pillanatokért) Fotók: Rajki Judit

De nemcsak kenyérből fogy sok, úgy tűnik az emberek a húskészletekből is beraktároznak. Farkas Józseftől, az F& F 2003 Kft. tulajdonosától megtudtuk, az emberek jóval többet vásárolnak. Példaként említette; egy átlagos naphoz képest a 4-5 darab csirkecomb helyett 4-5 kilogrammot vásárolnak az emberek. Az egyik legolcsóbb termékükből, a kacsa farhátból csak a mai napon 600 kilogrammot értékesítettek. Farkas József is megnyugtat mindenkit, a húskészletben nem lesz fennakadás, folyamatosan töltik fel az árukészletet, és ha szükséges, meghosszabbítják a nyitva tartást is az Október 6. és a Szent István utcai üzleteikben.

Az autókat is sokan feltankolták, és akadt, aki kannában is vitte az üzemanyagot tartaléknak. Kelendő volt a hólapát is.

16:35

OFC: elmaradnak az edzések és az edzőmeccs

Az Orosháza FC vezetőségétől megtudtuk, hogy a tavaszi felkészülést alaposan „átírta” a havazás.

Major László edző kérdésünkre elmondta, hogy a pénteki műfüves edzés, és a szombati Jamina elleni edzőmeccs a rendkívüli időjárás miatt elmarad. A játékosok három napos pihenőt kapnak, hogy aztán újult erővel folytassák a kemény alapozó munkát az Eger elleni február 25-ei nyitányra.

Hír még a csapat háza táján, hogy új igazolás nem realizálódott, ugyanakkor Buza Barnabás Rákóczitelepen folytatja játékos pályafutását. A sérültek közül Futaki Krisztián és Szabó Tamás is csütörtökön újra edzésbe állt.

15:49

A buszok mennek, de késhetnek

A Körös Volán az imént írta ki twitter oldalán az alábbit: „Járataink továbbra is menetrend szerint közlekednek. Esetenként 5-10 perces késések előfordulhatnak.”

15:45

A tánc és a rajzórák is elmaradnak

A művészeti iskola vezetőjétől kaptunk egy sms-t az előbb, hogy írjuk le: a Body Fitt Centerben a moderntánc, a művházban a társastánc, az Eötvös iskolában a rajz órák, valamint a vidéki telephelyeken lévő foglalkozások is elmaradnak hétfőn.

15:23

Óvodai és iskolai ügyeletek hétfőn

Az önkormányzati óvodák ügyeletét február 6-án hétfőn, a Lehel utcai óvoda látja el 6-16 óráig (Tel: 06/68 412-916). De kérik, hogy csak azok vigyék oviba a gyerekeket, akik nem tudnak gondoskodni az elhelyezésükről.

A Forrás Református Óvoda és a katolikus Előd utcai óvoda és a Hajnal evangélikus óvoda is tart ügyeletet!

Az összes iskolában lesz hétfőn ügyelet. A Diákélelmezéstől megtudtuk, hogy csak hideg élelmet tudnak biztosítani a gyerekeknek.

15:07

Baleset történt a Csorvási úton, a vasúti átjáró előtti kanyarban – mondta el telefonon tudósítónk. Két személyautó frontálisan ütközött. A rendőrök helyszínelnek, félpályán halad a forgalom.

14.54

Felkészült a kórház

Készül a kritikusnak ígérkező napokra az orosházi kórház is, valamennyi kórházi dolgozó behívható, ha szükséges.

– Az orosházi lakhelyű dolgozók készenlétben állnak, amennyiben vidékről az orvosok, nővérek, beteghordók az időjárás miatt nem tudnak bejönni a kórházba – tudtuk meg Greksza Lászlónétól, a kórház ápolási igazgatójától. – A sürgősségi osztályra plusz 4 ágyat helyeztünk el, emellett a hatodik emelten az urológia osztály kiürítettük, itt helyezzük el azokat a betegeket, akik esetleg a kórházban ragadtak. Egy szárny pedig a dolgozók rendelkezésére áll, ha nem tudnak hazamenni, ott aludhatnak – sorolta az intézkedéseket az igazgató.

A konyha gondoskodik az ételről, az élelmiszer ellátás biztosított, hiszen az orosházi kórház konyhájára javarészt orosháziak szállítanak be. A központi sterilizáló és a mosoda is készen áll arra, hogy az esetleges megnövekedett esetszámot kezeljék.

– A gyógyszerkészleteket a raktárakból feltöltöttük, a fűtéssel, meleg vízzel, árammal nincs gond, és útszóró sóval is rendelkezünk. Emellett minden segítséget megkapunk, például ha a mentő nem tud menni, vagy a vérellátást nem tudjuk megoldani, akkor a katasztrófavédelem segít.

Ezt látja egy hókotrós a hókotróból (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

14.50

Összeírták a fokozott figyelmet igénylő betegeket Békés megyében. A vesebetegeket, a közvetlenül szülés előtt álló kismamákat és a krónikus betegeket vették számba a védőnői hálózat, a mentőszolgálat és a járóbeteg-szakellátás adatai alapján. Ha szükséges lesz, akkor a megye kórházai és járóbeteg-szakellátói eszközöket, orvosokat és szakápolókat csoportosítanak át a veszélyeztetett területekre, fogadják a sérülteket, intézkednek a folyamatos gyógyszerellátásukról, szükség esetén a Szentesen állomásozó műszaki ezred segít.

14:44

A katolikusban kedden is pihennek

Most érkezett a friss infó, hogy az Eötvös katolikus iskolában kedden sem lesz tanítás, és ott is, akárcsak az óvodában, ügyelet lesz szükség szerint.

14:43

Nem lesz zene, nem lesz tánc

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta, náluk sem lesz tanítás hétfőn a Vörösmarty utcán, a Művészetek házában és az Ady utcai telephelyeken.

14.40

Teát a kórházból

Az orosházi kórház konyháján folyamatosan főzik a teát, amit a szakrendelő portáján kínálnak, sokan kérnek is forró italból. Természetesen a kórházi osztályokra is jut a teából. Most egyébként szokatlanul csendes a sürgősségi, a kórházban remélik, ez nem a vihar előtti csend, hanem az óvatosság jele. A kórház felkészült a kritikus napokra, hamarosan elmondjuk hogyan.

14:30

A Petőfi Művelődési Központból jelezték, hogy a szombati Jack és Jill c. mozielőadás elmarad.

14:10

Nem lesz hétfőn suli

Hegedűsné dr. Hegedűs Mária elmondta, a közoktatási törvényben biztosított jogánál fogva hozott döntést.
– A meteorológiai szolgálat legfrissebb jelentése alapján, a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel a február 6-i, hétfői napra rendkívüli tanítási szünetet rendeltem el Orosházán azzal a feltétellel, hogy ezt a kiesett oktatási napot egy meghatározott későbbi időpontban bepótolják – mondta. Így tehát a város iskoláiban nem lesz tanítás, az óvodák és a bölcsőde is csak ügyeletet tart.

Arról, hogy melyik intézmény, hol és mikor tart ügyeletet, hamarosan írunk, a döntéshozók most üléseznek.

Lássuk a pénteki iskolai körképet:

A Diákélelmezésnél az intézmények lemondták a hétfői ebédet, de szükség esetén élelemmel el tudják látni a gyerekeket.

A Vörösmarty iskolában csütörtökön küldtek tájékoztatót a szülőknek, amiben az állt, hogy a távol lakó diákok be és hazaszállításáról gondoskodjanak, ha nem tudják megoldani, akkor igazolják a gyerek hiányzását, és ez nem tartozik bele az éves, 3 napos keretbe, amivel a szülő rendelkezik. Itt sem tartják meg a délutáni foglalkozásokat, a felsősöket 12 órakor elengedték, az alsósokat a szülők viszik el.

A Vörösmarty iskolában élvezik a havat a gyerekek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Czina iskolában a péntek délutáni iskola-disco marad el. Szülői kérésre délelőtt folyamatosan engedték haza a gyerekeket.

A Rákóczitelepi iskolában óra nem maradt el, de az alsós napközisek szüleit folyamatosan értesítették, és csak velük engedték haza a kicsiket.

A Táncsics Gimnáziumban a kollégisták részben már csütörtökön este elutaztak, részben pénteken délelőtt. A bejárós diákokat 10 órakor hazaengedték, ill. azokat is, akik jelezték, hogy nehezen jutnak haza, továbbá a szülők ilyen jellegű kéréseit is figyelembe vették.

A Székács evangélikus iskolában a bejárós diákokat 11 órakor engedték el. A nagyok egyedül mehettek, az 5. és 6. osztályosok esetében a pedagógusok döntötték el, hogy esetleg a szülőt értesítve engedik el a diákot, az alsós bejárósok szüleit értesítették, hogy a délutáni foglalkozások, szakkörök, napközis órák elmaradnak.

A református iskolában a nagyszünetben összehívták a tantestület tagjait, és ismertették velük azt az intézkedési tervet, amit erre a helyzetre készített az igazgató. A szülők akár korábban elvihették a gyerekeket, a pedagógusok pedig meggyőződnek arról, hogy tanítás után ne maradjon senki az épületben. A nyílászárókat, vízcsapokat, és a fűtésrendszert ellenőrzik.

Az Eötvös katolikus iskolában az 5. óra maradt el, a felsősök itt is hamarabb elhagyhatták az iskolát, az alsósokért itt is a szülőket várták.

13:53

Piros riasztás

Piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kilenc megyére a kemény téli időjárás miatt. Békés mellett Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Szolnok megyében 24 óra alatt 30 centinél is több hó hullhat. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint gyenge hófúvás is lehet térségünkben. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A hétvégi havazás után jövő héten sem javul a helyzet. A szakemberek számítása alapján legalább tíz napig lényeges enyhülés nem várható, egyes térségekben akár -25 fok is lehet.

12:18

Egyre jobban esik a hó, már délelőtt megindultak a sószórók. A Városüzemeltetési Zrt összes gépe az utakon van és dolgozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.