- hirdetés -

Kevés repce és beteg méhek – nehéznek ígérkezik az év a mezőgazdaságban és a méhészetben is.

Békés megyében is megsínylette a repce az aszályos őszt, sokkal rosszabb lesz az idei termés, mint volt a tavalyi – mondta el Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára a Magyar Távirati Irodának.

A termelők ősszel 15 ezer 700 hektáron vetettek repcét a megyében, ebből december végéig 7 ezer 800 hektárnyi kelt ki, és 5-6 ezer hektár takarítható be. Hasonló a helyzet az orosházi földeken is – tudtuk meg az Orosházi Gazdakör elnökétől. Horváth József elmondta, a repcevetések döntő része tönkrement az őszi csapadékhiány miatt, és még több erre a sorsra juthat, ha marad a száraz hideg. Tavasszal eldől a kikelt állomány sorsa, végső esetben kitárcsázzák, és napraforgót vagy kukoricát vetnek a helyére.

Nehéz év várható (archív fotó - Rosta Tibor)

Nem jó hír ez a méhészeknek sem. Molnár Józsefné, az Orosházi Méhész Egyesület titkára elmondta, a kevésbé értékes fűz után repcére vinnék a méheket, ezen a szántóföldi haszonnövényen ugyanis felerősödnek a méhek.
– Csakhogy most nagyon kevés lesz a repce, és azt is meglepik a méhészek. A tumultus pedig szintén nem jó, hiszen a méhek kevés nektárt tudnak majd bevinni. Ha pedig rossz a hordás, az negatívan befolyásolja a szaporulatot. Igen rossz évet sejtek – mondta Molnárné.

Aggodalomra nem csak a repce miatt van oka a méhészeknek. Tavaly ősszel ugyanis nyúlós költésrothadás miatt a megye több településen zárlatot rendeltek el, köztük Orosházán is.
– A település nagy részén él a zárlat a nyúlós költésrothadás miatt. Ez a betegség nem gyógyítható, így a betegség jeleit mutató méhcsaládokat kaptárostul el kellett égetni. Ezért ugyan jár a kártalanítás állami forrásból, de a zárlat feloldásáig az érintett területről nem lehet kivinni a méheket, kaptárakat, méhészeti eszközöket. Mindez ősszel, a pörgetés után történt, a méznek – amit egyébként is ellenőriznek, bevizsgálnak – nincs baja – összegzett Molnárné.

A zárlatot akkor oldják fel, ha az utolsó beteg méhcsalád kiirtásától számított hatvan nap megfigyelési idő alatt nem jelentkezik újra a betegség. A költésmentes időszak miatt most a tavaszi első fiasítás megjelenésétől számított hatvan napot kell megvárni, tehát valamikor tavasszal oldják fel a vesztegzárat. Ez nem minden orosházi méhészt érint, de sokakat igen.

Helyzetüket a támogatások mértéke is nehezíti – évek óta 5 euró jár családonként cukorra és gyógyszerre, csakhogy a cukor (amit etetéshez használnak) az utóbbi időben alaposan megdrágult, nem különben a gyógyszerek. Így a méhészeknek szükségük lenne a támogatások mértékének emelésére, főként, hogy a méz árát nem tanácsos feljebb vinniük a csökkenő vásárlóerő miatt. A méhlopás is gyakori, hiába jelölik a méhészek a kaptárakat. Decemberben például az újkígyósi határból loptak el 22 családot – ráadásul az érintett állomány a nyúlós költésrothadás miatt elrendelt zárlat alatti területen volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.