- hirdetés -

Új adókulcs, ami a nagyobb kereskedelmi egységeket érinti,a kisebbeket nem.

Néhány tucat ingatlant érint Orosházán az építményadóban történt változás, aminek lényege, hogy 500 négyzetméter hasznos alapterület felett egy új, 800 forint négyzetméterenkénti adókulcs lépett életbe a kereskedelmi egységként nyilvántartott ingatlanok esetében. 500 m2 alapterületig marad a korábbi építményadó (160 forint/m2), az a fölötti rész után azonban négyzetméterenként 800 forintot kell fizetni.

– Cégünk 2011-ben 40 milliós beruházás keretében 300 m2-rel növelte áruházi eladóterét, amit az időközben a törvényi erőre emelkedett plázastop következtében ma már nem tehetnénk meg. A beruházás során mintegy 700 m2 lett az eladóterünk, így bennünket érint az új adókulcs – mondta el Polyák János, a Vasex Kft. ügyvezetője. – Értjük az adókivetés okát: így teremtődik forrás a város céljai számára, viszont ez számunkra költséget jelent, amit ki kell gazdálkodnunk költségcsökkentéssel vagy áremeléssel. Ez utóbbira gondolni sem merünk.

A fejlesztésre viszont igen – tájékoztatott az ügyvezető – a nagyobb alapterületen ugyanis több árut mutathatnak be, munkavédelmi és barkács termékeket is kínálnak majd, bízva abban, hogy így a megnövekedett terheket is bírni fogják.

Nem érinti az új adókulcs a Hetényi pékséget. Tóth Gézától, a Hetényi Plusz Kft. tulajdonosától megtudtuk, három üzletük van, de mindhárom 500 m2 alatti. Mivel a kereskedelmi egységek alapterülete nem vonható össze, így nekik marad a kereskedelmi adó korábbi, kisebb mértéke.

– Könnyebb szívvel fizetjük a helyi adót, hiszen ez helyben hasznosul. Nem is ezzel van probléma, hanem a forint szeptember óta tartó vesszőfutásával, ami azóta mintegy 20%-kal leértékelte a munkánkat és a vásárlói erőt egyaránt. 2012 igazi kihívása ennek a megoldása lesz – foglalta össze Tóth Géza.

Bár az áfaemelés nem érinti a kenyeret (a pékáruknak 18% az általános forgalmi adója), de az üzemanyag, az energia, az alapanyagok drágulása (főként, ha importról van szó, mint például a kakaó esetében) megnövelik a termelés költségeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.