- hirdetés -

Drágulni fognak az élelmiszerek, de ennek nem csak az áfaemelés az oka. 

Két százalékponttal emelkedett az áfa elsejétől – ezzel európai viszonylatban nálunk a legmagasabb az általános forgalmi adó. A kormány létrehozta az Országvédelmi Alapot, a váratlan kiadásokra 150 milliárd forintot tesznek félre, ennek forrása a 25-ről 27 százalékra emelt áfa.

A legtöbb termék 25 százalékos áfakulcs alá tartozott, ezek tehát drágultak, bár sok esetben ez csak néhány forint lesz és előfordulhat, hogy a kerekítés következtében a vevőnek nem is kell többet fizetnie, de a különbözet hó végi összesítéskor jelentkezik a kereskedőnél. (A pékáru 18%-os áfakulccsal rendelkezik.) A kereskedők többsége az áfaemelést egyelőre nem építi be a fogyasztói árakba, azonban idővel elkerülhetetlen lesz az emelés.

Várható a drágulás (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Egyelőre nem hárítjuk a vevőkre az áfaemelést. A tavaly beszerzett árut még a tavalyi áron adom, hiszen akinek decemberben nem volt pénze, annak miért lenne januárban. Azonban ahogyan érkeznek az új szállítmányok, azokat már én is emelt áron tudom adni, erre várhatóan februárban kerül sor – tudtuk meg a Fürdő utcai csemegeboltban Csiszár Zoltánné vegyeskereskedőtől. Csiszárné tapasztalja ugyan, hogy jobban megfogják a vásárlók a forintot, de az alapélelmiszerekre szükség van, így azokat áfaemelkedéstől függetlenül megvásárolják.

A Sarki csemegében sem hárítják egyelőre a vevőkre az áfa és az egyéb adók emelkedését.
– A tavaly beszerzett árunak nem változik az ára, az új szállítmány azonban már drágább lesz. Azonos termék ugyanis nem lehet két áron. Kénytelen vagyunk tehát emelni, de csak a kétszázalékos áfaemelés mértékéig – mondta el lapunknak Bartyik Sándorné egyéni vállalkozó.

Ám az áfakulcs emelkedése mellett emelkedtek a működési költségek is – a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti ára történelmi csúcsot ért el szerdán. A benzin átlagára 422-424 forint, a gázolajé pedig 443 forint lett. Drágult az áram, a gáz ára is. A szállítási és működési költségek folyamatos emelkedése mindenképp begyűrűzik a boltok polcaira is, nyomot hagyva az árcetliken.

Az áfakulcs-változás miatt a kereskedőknek át kell állíttatni a pénztárgépet, erre február 29-ig van lehetőségük. Sok tehát a munka a pénztárgépszervizeseknek.

– Minden olyan gépet, ami a blokkon nem tünteti fel az áfatartalmat, lehet használni február 29-ig. Ha azonban a nyugtán szerepel a régi, 25%-os áfatartalom, akkor az átállításig nem használható, mert ez megtévesztésnek számít és büntetést vonhat maga után – tudtuk meg Simon Tibortól, a Stoge Kft. pénztárgépszervizesétől. A köztes időszakban kézi kibocsátású nyugtát, számlát kell adni, ezért is igyekszik Simon Tibor eleget tenni a számos megbízásnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.