- hirdetés -

Vége az árstopnak, augusztus elsején megszűnt az egyes alapvető élelmiszerekre kivetett hatósági árak rendszere. Arról kérdeztük az utcán sétálókat, bespájzoltak-e még az utolsó napokban, illetve milyen áremelkedésre számítanak egyes termékek esetén.

Többszöri dátummódosítás után megszűnt az árstop, a változás a 2,8 százalékos UHT tej, a napraforgó étolaj, a búzafinomliszt, a sertéscomb, a csirkemell, a tojás, a burgonya és a kristálycukor árát érinti. Hétfő délután, azaz az árstop utolsó napján kérdeztük az utcán sétálókat arról, hogyan érinti őket a hatósági árak rendszerének megszüntetése.

– Szomorú vagyok, sokaknak jó lett volna, ha megmarad az árstop – fogalmazott Rajki Éva. – Sok kisnyugdíjas van, akiknek abból a kevésből kell megélnie, mert sajnos a nyugdíjat nem nagyon akarják emelgetni. Azt azért hallottam a tévében, hogy akciók majd lesznek, remélem, ez nem jár együtt azzal, hogy kirámolják a boltokat. Most voltam az egyik nagyáruházban, nem volt se liszt, se cukor. Körbe kellett járnom vagy öt boltot, mire kaptam. Én nem spájzoltam most be, annyi van otthon, ami épp nekem kell. Egyedül vagyok, nem sok mindent szoktam vásárolni. Bolti csirkemellet például soha, levágom a csirkémet és kész, az a legfinomabb.

– Nem spájzoltam be, szerintem nem lett volna értelme, mert annyit úgyse lehet, hogy sokáig elég legyen – vélekedik Kuljákné Erzsébet. – Engem egyedül a cukor drágulása érint, sajnálom, hogy az már nem lesz árstopos. De nem is különösebben figyelem ezeket a változásokat, híreket sem szoktam nézni, mert azoktól csak ideges leszek. Az akciókat viszont szoktam figyelgetni. Az egyik nagyáruházba járok, és onnan rendszeresen küldik az akciókról az értesítéseket. Azokat mindig megnézem.

Van, aki egyáltalán nem aggódik a nyolc termék árának változása miatt. Sőt, bizakodva tekint a jövőbe.

– Tudtam, hogy el fog jönni ez az idő, igaz, tolták, tolták a dátumot, de megmondták, hogy egyszer vége lesz az árstopnak – fogalmazott Udvardi Imréné. –De én nem aggódok, mert azon az állásponton vagyok, hogy ha az emberek tudták, hogy augusztus 1-től feljebb viszik az árakat, biztosan sokan bevásároltak, és most egy ideig nem fogják keresni ezeket a termékeket, láttam is, hogy sokan vitték-vitték a nagy csomagokat. Szerintem az lesz, hogy emiatt felszaporodik majd az áru a boltokban, így a boltok lejjebb viszik az árakat, én meg majd akkor vásárolok. Úgyhogy most nem spájzoltam be. Amennyi nekem kell, azt meg tudom venni később is. Legalábbis remélem.

– Követem a híreket az interneten az árak változásával kapcsolatban, de úgyis ugyanúgy fogom használni ezeket a termékeket, mint ahogyan eddig is használtam őket – mondta Vikor György. – Szerintem áruházanként fog változni, milyen árakkal találkozunk majd. Aki vadászni akar az akciókra, az meg tudja tenni, felmegy az üzletek honlapjára, és megnézni, mit hol kaphat meg olcsóbban. Néha én is rákeresek az akciókra, így tud valamennyit spórolni az ember.

Számottevő drágulásra nem kell számítanunk, köszönhető ez a kötelező akciók rendszerének. Augusztus elseje és szeptember 30-a között ugyanis a kereskedők nem adhatják drágábban a korábbi árstopos termékeket a beszerzési áruknál, sőt, ezek közül két terméket legalább 15 százalék árengedménnyel kell kínálniuk A témával kapcsolatban megkerestük Tyetyák Magdolnát, az Élésker Kft. ügyvezetőjét.

Archív fotó

– Jelen információik szerint ez a két termék akár szeptember végéig is lehet ugyanaz. Mi most hosszú távra tervezve a kristálycukrot és a búzafinomlisztet választottuk ki. Azt tudjuk, hogy az árstop megszűnése után a kristálycukor ára emelkedni fog, még így is, hogy a beszerzési árnál 15 százalékkal olcsóbban adni, lesznek viszont olyan termékek, amelyek alacsonyabb áron fognak megjelenni, ilyen lesz például a tyúktojás. Mi nem érzékeltük az utolsó napokban, hogy több fogyott volna az árstopos termékekből, köszönhető ez annak is, hogy fennállt a rájuk vonatkozó mennyiségi korlátozás. Ezt a korlátozást a jövőben is meg fogjuk tartani valamilyen szinten, hiszen beszerzési áron kell árusítanunk ezeknek a termékeknek a nagyobb részét, illetve kettőt kötelezően még ennél is olcsóbban. Egyelőre nem tudjuk, mi lesz a vásárlók reakciója, folyamatosan fogjuk figyelni, ahogyan azt eddig is tettük. Ha indokolatlannak tartjuk majd a korlátozást, lehet, feloldjuk, de ha azt látjuk, hogy valamely termékekből folyamatos a hiány, akkor viszont szűkíteni fogjuk a megvásárolható mennyiséget. Hosszú távra előre nem tudunk kijelenteni semmit, hisz mint azt tapasztaljuk, minden folyamatosan változik – zárta Tyetyák Magdolna.

Az említett akció mellett a már június 1-je óta működő, 20 termékkategóriát érintő kötelező akciók rendszere is folyamatosan működik, sőt augusztus 1-jétől az eddigi 10 százalékról 15 százalékra nőtt az akció mértéke.

Fotók: Somogyi Martin/OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.