- hirdetés -

De egy szobát kapott és a tudatot, arra érdemesért összefognak még a segítő kezek. Bernadett története. 

„A tények sokszor elkeserítőek, a feladatok sokak szerint meghaladják az erőnket, képességeinket, de mégse hagyhatjuk ernyedten, hogy a folyamatosan pergő hétköznapok szétmarják rendezett világunkat” – írja Böjte Csaba a Szent István-tervben. Az atya a kárpát-medencei magyarság felemelését szorgalmazza a tervben, de nem csak elméletben. Az internet segítségével egyre terjedő elképzelés megvalósítható megoldásokat is tartalmaz. Ennek láttuk iskolapéldáját az orosházi kistérségben: társadalmi összefogásból érkezett a segítség Bernadetthez és öt gyermekéhez. Szerda délelőtt együtt örülhetett a család, és azok a diákok, vállalkozók, szervezők, akik jóvoltából a fedél nélküli szobából kedves, hivogató helyiség lett.

A ma már mosolygós, szőke asszony hosszú ideig bántalmazott nők anyaotthonaiban keresett menedéket öt gyermekével párja elől, majd összespórolt pénzéből vett egy felújításra szoruló, kétszobás kis házat. Aztán hónapokkal ezelőtt leszakadt a főgerenda nélküli plafon az egyik szobában, és ettől kezdve egyetlen szobában húzták meg magukat hatan, az anyukának már csak a padló jutott. A segítség orosházi vállalkozók és a Harruckern szakközépiskola képében el is jött.

– Először magam akartam megoldani a problémát, dolgozom az öt gyerek mellett, de a kevéske forintok még szigorúbb beosztásával sem jutottam előbbre, így segítséget kértem – mondta Bernadett.

Ekkor került a képbe a Jótékonysági Nőegylet Egyesület. A karitatív szervezet a kistérségi szociális szervezetekkel, önkormányzatokkal egyeztetve, a kistérségi társulás elnöke, dr. Dancsó József segítségével keresett egy olyan, a szigorú előírásoknak megfelelő családot, amelyen társadalmi összefogás keretében segíthetnek. Böjte Csaba atya Szent István-tervét szerették volna így megvalósítani az orosházi kistérségben. A választás Bernadett családjára esett. A nőegylet megszervezte az összefogást, így hamarosan orosházi vállalkozók álltak az ügy mellé.

Ilovszky Béláné, az Ilovszky Tüzép tulajdonosa alapanyaggal járult hozzá a munkálatokhoz, Lövei Ferenc tüzifával segített, Sára Csaba a fuvarozást vállalta. A Harruckern szakoktatói, diákjai pedig betonoztak, villanyt szereltek, a plafon mellett a mérnöki-statikai előírások alapján lényegében az egész szobát újjá varázsolták.

– Egy plafont kértem és kaptam egy új szobát, padlószőnyeget, kályhát, tüzelőt, ruhát és élelmet is. Óriási segítség ez számomra, hihetetlen, hogy értünk ennyien összefogtak. Nagyon boldog karácsonyunk lesz – sorolta könnyein keresztül mosolyogva az asszony. A segítség jó helyre ment, a 16, 15, 13 és 11 éves fiúké most a régi szoba, a felújítotton osztozik a 8 éves leányka és az anyuka.

– A mai szociális rendszerben az önkormányzatok nem tudnak nagyobb segítséget adni, ennek a családnak a társadalmi összefogás jelenthetett megoldást. Úgy gondoltuk, hogy megvalósítunk egy darabkát Böjte Csaba Szent István-tervéből, ezért a kistérségi szociális szervezetekkel, önkormányzatokkal egyeztetve a sok nehéz sorsú család közül kiválasztottuk Bernadettéket. Ez a család megfelelt a szigorú kritériumoknak, és hetek alatt olyan mértékű támogatást sikerült szereznünk, amire magam sem számítottam – mondta el Bokros Éva, az orosházi Jótékonysági Nőegylet elnöke.

Az átadásra sok segítő érkezett, köztük a Vöröskereszt orosházi szervezetének képviseletében Tóth Zoltánné, aki tartós élelmiszereket is hozott a családnak. Azt már Mikulán Róbert, a Harruckern iskola igazgatója mondta el, hogy a munka közben összekovácsolódott a kis csapat, és most azt tervezik, hogy évről-évre felkarolnak egy arra érdemes családot, és segítenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.