- hirdetés -

Köllő Sándor diakónus és Laurinyecz Mihály plébános írása karácsonyra.

Mi emberek a karácsonyra való készület során a készületre, vásárlásra, takarításra helyezzük a hangsúlyt, de most nézzük meg mit jelentett a karácsony a Szent Család szempontjából. Hogyan élték meg ők ezt az eseményt?

De ki is tartozik a Szent Családhoz? Jézus, Mária és József.

Vegyük sorba, hogy nekik mit jelentett a betlehemi esemény, ami a mi karácsonyunk? Jézus számára: sokat beszélnek arról a szakemberek, hogy milyen traumát jelent a magzat számára a születés. Az anyaméh védettségéből és biztonságából szinte kiszakítják a magzatot életveszélyes körülmények között. Jézus is ezt élte meg fizikailag. Ha ez ilyen nagy trauma volt neki, akkor hogyan élhette meg azt, hogy az isteni Ige végtelen szentháromság-közösségét egy pelenkázásra váró csecsemő körülményei korlátozzák? E kettő közül melyik volt a nehezebb számára?

Mária számára: Miután Jézus foganása miatt konfliktusba került Józseffel, egy újabb megpróbáltatás következett. Bizonyára, mint minden gondos édesanya, Mária is előkészítette a születendő gyermek részére a szükséges dolgokat és majdnem mindet otthon kellett hagynia. Nem volt elég a várandóság gondja, fáradalma, meg kellett élnie az emberi megnemértést, kirekesztettséget.

József számára: Ő is konfliktusba került. Egyrészt, mint állampolgár teljesítenie kellett a császári rendeletet: el kellett mennie Názáretből a több napi járásra lévő származási helyére, Betlehembe, hogy összeírják. Másrészt, mint családapa, gondoskodnia kellett a várandós feleségéről és majd a születendő gyermekről.

Mindezeknek a konfliktusoknak az ellenére egyikük sem roppant össze. Egymást segítve tudtak valamennyien jól kijönni ezekből. Ha nem is éppen ilyen, de hasonló helyzetekbe kerülhetünk mi is, amikben a megoldás hozzájuk hasonlóan az összefogásból és együttértésből fakadó segítés. A közelgő ünnep ehhez segítsen eljutni minket.

Megjelent a székkutasi Kútfő c. plébániai újságban

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.