- hirdetés -

Ünnepi szentmisét tartottak a belvárosi katolikus templomban július 26-án. Két ok miatt volt más a szertartás, mint a megszokottak: Iványi László 40 éve vált pappá, míg a fiatal orosházi Balogh Ottó első miséjét tartotta.

Teljesen megtöltötték a hívek július 26-án délután a belvárosi katolikus templomot. Szentmisét tartottak, ám most több jeles esemény miatt ünnepi hangulata volt a szertartásnak.

– Egy pap életében a legnagyobb örömet az jelenti, ha egy újmisést a plébániájáról az oltárhoz vezethet. Te most indulsz a papi életbe, ma teszed meg az első igazi lépést, én negyven évvel ezelőtt tettem meg. Negyven év tapasztalatát szeretném átadni – így köszöntötte beszédében Iványi László plébános az orosházi Balogh Ottót, akit éppen tegnap avattak pappá a Szegedi Dómban.

– Útravalóul mivel is indíthatnálak? – tette fel a kérdést a plébános. – Negyven év tapasztalatát szeretném átadni, nem kell megijedni nem mondom el a négy évtized teljes történetét. Csak ennyit belőle: szép volt…bár nem volt mindig könnyű, de Isten velem volt. Az a legfőbb üzenet amit szeretnék most neked átadni, hogy egy boldog ember áll melletted. Azt kívánom neked is, hogy légy te is boldog pap – fogalmazott Iványi László.

Ezt a negyven évet is ünnepelték a vasárnapi szertartáson. Iványi László pályafutásának egyik fontos állomása volt Lengyelország, innen is érkeztek vendégek a jeles eseményre. Dávid Zoltán polgármesteren kívül, a plébános szülővárosának Gyomaendrőd, illetve Hunya (korábbi állomáshelye) városvezetői is jelen voltak. Orosháza többi vallási felekezetének képviselői is ellátogattak a templomba, ahol Szigethy Szilárd evangélikus lelkész emlékezetes módon köszöntötte Iványi Lászlót.

– Mind az evangélikus, mind a református, mind pedig a baptista gyülekezet nevében szeretnék áldást kívánni induló szolgátokhoz és az eddigi negyven esztendőhöz – nyitotta szavait egy dinnyével a kezében. – Ha már Medgyesről jöttem engedd meg, hogy átadjam ezt a dinnyét, nem akartam üres kézzel érkezni. A négy felekezet nevében is mondhatom, hogy köszönöm a barátságot és kedvességet az elmúlt évekből – tette hozzá Szigethy Szilárd.

A mise végén a Petőfi Művelődési Központban tovább folytatódott az ünnepség.

A vasárnapi szertartást levezető fiatal Balogh Ottóval nem is olyan régen mi is egy hosszabb interjút készítettünk, ebből kiderül miért választotta a papi hivatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.