- hirdetés -

Füvesi Sándor ismét iskolatémában adott ki közleményt.

Egy hete az MSZP-s képviselő már adott ki közleményt az iskola állami kézbe adásáról, amire meg is született a polgármesteri válasz. Most ugyanebben a témában újabb közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Azt írja, a december 13-i parlamenti szavazáson Dancsó Józsefet látva „sajnálattal kellett tapasztalnom, hogy megint hazudott, és ismét Orosháza, valamint az itt élők érdekeivel szemben cselekedett”.

Leírja, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat vitájában a módosító indítványokról szavaztak a képviselők, amely felsorolja a helyi közügyeket és a helyi önkormányzati feladatokat.
„Itt szerepel – mások mellett – az óvodai ellátás, de nem található az alap- és a középfokú oktatás. Ez tehát az a „rém”, amely hetek óta nyugtalanít engem is, és másokat is: az államosítás réme!” – fogalmaz és kifejti, hogy Dancsó József nem adott be ez ellen módosító javaslatot. Hozzátette, hogy Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő többek között javasolta, hogy az alapfokú nevelés és közoktatás legyen továbbra is a helyi önkormányzat feladata, de ezt Dancsó József nem támogatta, míg Varga a módosító indítványok mellett, tehát az államosítás ellen szavazott.

Kiemeli, hogy szavaztak A nemzeti köznevelésről címet viselő törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványokról is. Füvesi szerint Dancsó József itt sem Orosháza érdekeit képviselte. Úgy fogalmaz, hogy a törvényjavaslat az általános, szak-, szakközépiskolai és gimnáziumi nevelést és oktatást az állam feladatai közé sorolja.
„Bár kétségtelenül szerepel benne az a lehetőség, hogy köznevelési szerződéssel a településünk az intézmények fenntartását visszaveheti, de a 76. § csupán arról rendelkezik, hogy a visszavett intézményben a működtetés költségei ebben az esetben az önkormányzatot terhelik, illetve le kell mondanunk az oktatásért felelős miniszter javára az intézményvezető (igazgató) kinevezésének jogáról. Semmilyen további jogosítványról a törvényjavaslat nem szól” – áll a közleményben. Ezért szerinte a visszaszerződés csak ál-fenntartói szerepet jelent, a helyieknek semmilyen beleszólást sem biztosít az iskola életébe.

A közlemény végén az MSZP Orosházi Szervezete és minden orosházi nevében ismét felszólítja Dancsó Józsefet, hogy  ne hazudozzon tovább és ne szavazzon meg olyan törvényt, ami a maradék iskolákat is elviszi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.