- hirdetés -

A vállalkozásokat érintő adóváltozásokról tájékoztatott Balog Ádám múlt pénteken. Az adóügyekért felelős helyettes államtitkár a sajtó után Orosháza 10 legnagyobb adózó vállalkozásával egyeztetett az adórendszer újdonságairól.

A városházán tartottak egy zártkörű tanácskozást, melyen a nagyobb adózó vállalkozások mellett az önkormányzat pénzügyi munkatársai is részt vettek, hogy felkészüljenek a jövő évi változásokra. Jelentősek lesznek ezek a változások – fejtette ki a tanácskozás előtt Balog Ádám a sajtónak.

Dr. Balog Ádám

– Az egyik legfontosabb változás a személyi jövedelemadózás terén történik, 2012-től nagy-, 2013-től teljes mértékben megvalósul a 16%-os, egykulcsos személyi jövedelemadórendszer. Ez valódi egykulcsot jelent majd, azaz nem lesz benne progresszivitás, sem adójóváírás. Koncepcionális váltásra készülünk, hiszen átállunk a célzott kedvezményekre – fogalmazott Balog.

Szintén változás, hogy növelik a fogyasztási, forgalmi típusú adót, 27 %-ra emelik az áfát, módosulással, de egyelőre marad az eva, és megszűntetnek több kedvezményt és a munkaadókon keresztüli kompenzáció megvalósítása is a feladatok listáján szerepel.
– Összességében az adórendszer lényeges változásokon megy át egy nagyon nehéz gazdasági, világgazdasági helyzetben. Úgy gondoljuk, ez szükséges ahhoz, hogy mikorra a válságnak vége lesz, akkora egy versenyképes, jó adórendszerrel folytathassuk a munkát – foglalta össze az államtitkár helyettes.

Mint megtudtuk Orosháza nagy adófizetői leginkább a kompenzációs rendszerekről és a helyi adókról érdeklődtek. Ez utóbbi kapcsán dr. Dancsó József polgármester kiemelte, nagyobb mozgástere lesz az önkormányzatoknak, de nem a vállalkozások ellehetetlenítése a cél, hanem az önkormányzatok működésének biztosítása. A helyi adókról a december 22-i ülésen tárgyal a testület.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.