- hirdetés -

A jövő évi feladat, megvédeni az országot – Rogán Antal a kormány terveiről beszélt Orosházán.

Országjáró körút keretében keresik fel a választókerületeket a Fidesz politikusai, hogy aktuálpolitikai és gazdasági ügyekről adjanak tájékoztatást. Megyénk hatos körzetében Rogán Antal országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. Rogán az előző kormány bírálata után a 2010-es sarkalatos döntéseket és az idei év kihívásait vázolta, az átszervezést előkészítő alaptörvények megszavazása miatt fordulópontnak nevezve 2011-et.

– Az európai adósságválság második hullámát éljük éppen és nincs kizárva, hogy egy harmadik is jön jövőre. A minket körülvevő gazdasági környezetben órási gondok vannak, és a görög, spanyol problémák kihatnak Magyarországra is. Úgy véljük, 2012-ben az a feladatunk, hogy megvédjük a forintot, a családokat, az országot és lehetőség szerint megalapozzuk a gazdasági növekedés elindulását, ha elhárul az európai adósságválság veszélye – fogalmazta meg a jövő évi feladatokat Rogán.

A célok elérése érdekében tárgyalnak a nemzetközi valutaalappal, és a törvényben lefektetett változásokat a gyakorlatban is meg kívánják valósítani.

Rogán Antal és dr. Dancsó József
(Fotó: Melega Krisztián)

– Az egészségügy újraszervezése során arra törekszünk, hogy a közös fenntartói rendszeren keresztül lehetőség szerint minél több pénzt fordíthassunk a bérekre. Jövőre 40 milliárddal több jut az egészségügyi dolgozók bérére. Az oktatás terén pedig egyenletes színvonalú, az ország egész területén elérhető szolgáltatást szeretnénk nyújtani. Továbbra is alapvető cél a munkahelyteremtés, ennek egyik oldala a kétszázezer embert érintő Start-munkaprogram. Összességében a kiszámíthatóságra törekszik a költségvetési politika – mondta Rogán.
A parlament a napokban fogadta el a 2012-es költségvetés sarokszámait, rögzítve a jövő évi büdzsé kereteit. Rogán ennek kapcsán elmondta, a tervek szerint 2012-ben a költségvetés hiányát 3% alá szorítják. Ennek biztosítása érdekében létrehoztak egy tartalékalapot, ide kerülnek az elmúlt időszakban kivetett adókból származó bevételek. A több mint 300 milliárdos tartalékot zárolták – többek közt épp Dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, Orosháza polgármestere javaslatára.

Az állam és az önkormányzati rendszer kapcsolatát is új alapokra helyezik, az átszervezése Orosháza is készül. Jövőre a kórház, a tűzoltóság és az iskola is állami kézbe kerül. Ez utóbbit a helyi önkormányzati elképzelés szerint visszaszerződnék – emlékeztetett Dancsó József. Az oktatás és az egészségügy az a két terület, ami a legtöbb hozzájárulást igényelte az önkormányzatoktól. Rogán szerint ezek állami kézbe kerülése elvileg javítja az önkormányzatok nettó pozícióját, tehát kicsivel több juthat más feladatokra. Forrást ugyanis nem tud adni az állam, csak úgy segíthet, ha feladatot vesz el – fogalmazott a képviselő.

Dancsó József a sajtótájékoztatón elmondta, a helyi testület decemberi ülésén szabják meg azokat a díjtételeket, melyek meghatározása önkormányzati feladat és hatáskör (például víz- és csatornadíj, szemétszállítás díja, nyersanyag normatíva).
– A díjtételek alakításánál arra törekszünk, hogy lehetőleg ne legyen infláció feletti emelés (a tervezett infláció 4,2%). Ez a célunk a szolgáltatókkal való tárgyalás során, hiszen a lakosság teherbíró képessége a végére ért – fogalmazott a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.