- hirdetés -

Lebilincselő előadást tartott prof. Hargittai István a Vinculum Szabadegyetem idei első előadásán az öt magyar marslakóról.

A Táncsics gimnáziumban érettségizett professzor szerda este az iskola alulájában azokról a magyar tudósokról mesélt, akik meghatározó szerepet játszottak az amerikai atomprogramban. Őket nevezte az amerikai tudomány marslakóknak.

– Előadásom öt nagyszerű magyar tudósról szól, akik először Németországba, majd Amerikába mentek a fasizmus és az antiszemitizmus elől. Szeretném, ha minél jobban megismernék Kármán Tóbor, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Neumann János és Teller Ede munkásságát és életútját, hiszen óriási szerepet játszottak a világtörténelem alakulásában. Életművüket példának is szánom, hogy egy ilyen kis országból is indulva is nagy dolgokat lehet elérni – mondta az előadás elején a professzor.

Hargittai István sokat beszélt az atomprogramról
(Fotó: Melega Krisztián)

Hargittai István főleg Teller Ede életútjáról, munkásságáról beszélt, hisz mint fogalmazott, ő volt a legellentmondásosabb személyiség az öt zseni közül. Hargittai személyesen is ismerte Tellert, akiről életrajzi könyvet is írt. Előadásában felvillantotta a tudós életútját, szót ejtett arról, hogy több kortársával együtt miért kellett elhagynia a II. világháború előtt Magyarországot. Sok “műhelytitkot” is elárult Teller tudományos tevékenységéről. De bemutatta másik arcát is: megtudtuk, hogy kíméletlenül leszámolt ellenfeleivel, és vitatható eszmék és elképzelések, például a kísérleti atomrobbantások folytatása mellé állt teljes mellszélességgel, kihasználva ezért minden katonai és politikai kapcsolatát, befolyását.

Prof. Dr. Hargittai István édesanyja révén orosházi származású. Kiskorában Orosházán élt, majd elkerült innen. Túlélte a deportálást, ami után 1945-ben újra Orosházára került és később a Táncsics gimnáziumban érettségizett, amire büszkén emlékszik vissza. A professzorról bővebben itt írtunk.

A Vinculum Szabadegyetem következő előadása december 1-jén 16 órától lesz a Táncsics gimi aulájában, ahol Kovács Gábor Merre tart a világ 2. címmel tartja előadását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.