- hirdetés -

A tervek szerint az állam januárban viszi az iskolákat. A város azonban szeretné azokat visszaszerződni. 

Szeptembertől új formában működik Orosházán az oktatási rendszer, hiszen a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont alá kerültek azok az iskolák, amiknek működtetését nem vették át a tanév elején az egyházak. A Táncsics emellett szoros együttműködést kötött a Szegedi Tudományegyetemmel, ami újabb lehetőségeket nyitott meg Orosháza oktatásában.

Egy héttel ezelőtt a Táncsics Didacton már esett szó az iskolák jövőjéről, amikor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatás-fejlesztési főosztályvezetője beszélt a tervekről és lehetőségekről. Az új orosházi oktatási modellt és a jövőre néző terveket dr. Dancsó József polgármester és dr. Blahó János, a Táncsics tehetségközpont igazgatója ismertette kedden Budapesten Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral.
– A Táncsics tehetségközpont új rendszere országos szinten egyedülálló, ezért mindenképpen fontos volt, hogy ezt bemutassuk az országos oktatási vezetőknek is. Az államtitkárságon megértették az elképzeléseinket, és bízom benne, hogy az új törvénybe beilleszkedve megtaláljuk azt az utat, hogy az orosházi iskola a térség, a megye egyik megkerülhetetlen oktatási központja legyen – mondta Dancsó.

A tervek szerint azonban az állam január 1-jétől átveszi az oktatási intézményeket, így adódott a kérdés, hogy ebben az esetben mi lesz a sorsa az orosházi iskoláknak.
– Jeleztem az államtitkárnak, hogy Orosháza mindenképpen szeretné visszaszerződni intézményeit. Országos szinten éppen azon dolgoznak, hogy ennek a feltételrendszere jogszabályi szinten hogyan működhet majd. Bízom benne, hogy megtaláljuk a visszaszerződés módját, ehhez azonban meg kell születnie a megfelelő jogszabályoknak – zárta a városvezető.

Blahó János főigazgató szerint Orosháza iskolavárosi törekvései jó irányba haladnak, és a megyében is jó pozíciókkal rendelkeznek.
– A tehetséggondozás erősítése az egyik kiemelt célunk. Emellett a szakképzésben is jelentős átszervezések lesznek, a munkaerőpiaci igények prioritást kell, hogy kapjanak. Ezért a kamarákkal, a gazdálkodó szervezetek képviselőivel, a munkaügyi központtal, a kormányhivatallal és az egyetemmel közösen kell kidolgozni a szakiskolai, szakközépiskolai felsőfokú szakképzés lehetőségeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.