- hirdetés -

130 nőgyógyász szakmai tapasztalatcseréjének adott otthont Gyopáros. A kongresszuson kiderült, nem csak a születések száma kevés, hanem a nőorvosoké is. 

Hetedik kongresszusát tartotta a Fiatal Nőorvosok Társasága Orosházán.
– A szakmai program célja, hogy a fiatal szülész-nőgyógyász szakorvosjelöltek és szakorvosok bővíthessék tudományos ismereteiket, és kipróbálhassák magukat előadóként – tudtuk meg dr. Nagy Gyula Richárdtól, a Fiatal Nőorvosok Társasága elnökétől.

Vizsgálat közben (Fotó: egészségpénztár.net)

A résztvevők egymásnak adtak elő, ezzel is felkészülve a későbbi szakmai rendezvényeken tartandó előadásaikra, emellett tanultak egymástól, tapasztalatokat cseréltek. Témából nem volt hiány. Dr. Nagy Gyula Richárd elmondta, a szakma egészét érintették: a nőgyógyászati onkológiától a fogamzásgátlás új módszerein keresztül a méhnyakrákig számos területről volt szó a három nap alatt.

A múlt héti konferencia helyszíne Gyopáros volt, az esemény csütörtöki megnyitóján dr. Dancsó József polgármester és dr. Kalmár Mihály, az orosházi kórház főigazgatója köszöntötte az orvosokat. Szervezőként az orosházi kórház főorvosa, dr. Patakfalvi János elmondta, az ország számos pontjáról – például Győr, Nyíregyháza – érkeztek a szakemberek, összesen 130-an.
– Szerettünk volna a fiataloknak teret biztosítani a szakmai fejlődésre, ezért is vállalta fel Orosháza a kongresszus megrendezését. A másik ok azonban a lokálpatriotizmus, megragadtuk ugyanis az alkalmat, hogy megismertessük Orosházát és népszerűsítsük Gyopárosfürdőt.

Hatan 304 évesek

Dr. Nagy Gyula Richárd és dr. Patakfalvi János egyetértett abban, hogy egyre kevesebb a nőorvos. Nagy doktor egy tavalyi felmérésre hivatkozva kiemelte, az orvosi egyetemek végzőseinek mintegy 2/3-a megy külföldre közvetlenül a végzés után. Patakfalvi doktor szerint ráadásul elöregszik a szakma, egyre kevesebben döntenek az orvostudományon belül a szülész-nőgyógyászat mellett.
– Nem olyan népszerű már ez a szakág, mint volt. Az orosházi szülészet-nőgyógyászaton hatan dolgozunk orvosok, közülünk csupán egy számít fiatalnak. Hatan együtt 304 évesek vagyunk.

Szülés, fiatalkori problémák kezelése, szexuális felvilágosítás, fogamzásgátlás, családtervezés, átmeneti kor gondjai, illetve az öregkorral kapcsolatos problémák – széles körben segít egy szülész-nőgyógyász. Ahogyan prof. dr. Tóth Zoltán egyetemi tanár (debreceni szülészeti-nőgyógyászati klinika) fogalmaz, „egy szülész-nőgyógyász gyakorlatilag egész életükön át végigkíséri a hölgyeket, segítve az adott életkori problémáknál”. Tóth professzor emlékeztetett, a születések száma egyre kevesebb.
– Tavaly hazánk lakossága 10 millió alá csökkent, az elmúlt 10 évben a születések száma egyszer sem érte el a százezres küszöböt egy évben. Egyre kevesebben esnek teherbe és egyre kevesebben vállalják a terhesség kihordását. Nekünk az a dolgunk, hogy a kevés kiviselésre szánt terhességből minél több egészséges újszülöttet segítsünk világra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.