- hirdetés -

Hazánkban ismert cukorbetegek száma körülbelül félmillió. Legalább ennyien lehetnek azok, akik már diabéteszesek, csak éppen nem tudnak róla.

Magyarországon fél milliónál is több cukorbeteg él, a fel nem ismert betegséggel élőké ennek többszöröse lehet, világviszonylatban a leggyakoribb anyagcsere-betegség. November 14-e a Diabétesz Világnapja, ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Fehér Kígyó Gyógyszertárban állandó ingyenes vércukorszint-mérés szolgálja azt a célt, hogy minél többen, minél korábban fényt derítsenek a problémára. Cukorszintje otthoni ellenőrzéséhez pótolhatatlan a vércukormérő készülék.

Ellenőrizd!

A cukorbetegség, (diabétesz) a szőlőcukor (glükóz) feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, esetleg mindkettő. Mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit. A betegek napi 4-5 – esetleg még több – litert vizelnek, ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak. A viszonylag hirtelen kialakuló cukorbetegségnek ez lehet az egyik első tünete – tájékoztat dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka szakgyógyszerész.

Szövődményei között látásromlás (súlyosabb esetekben akár vakság), veseelégtelenség, érzéskiesés, vegetatív működési zavarok (impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés), fokozott érelmeszesedés (akár végtagok elvesztése). A cukorbetegnél tapasztalható eszméletvesztést okozhatja az anyagcsere összeomlása nagyon magas vércukorszinttel (hiperglikémiás kóma) vagy az erősen lezuhant vércukor-szint (hipoglikémiás kóma). A hiperglikémiás kóma azonnali kórházi ápolást igényel. A hipoglikémia cukor adására rövid idő alatt megszűnik.

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények megelőzését jelenti. Az egyre korszerűbb tabletták, inzulinok és adagolási módszerek térhódításával a betegek kezelése jelentősen javult.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.