- hirdetés -

A festőtanoncok asztalán hevert a szórólap, amin megláttuk a címadó mondatot. Szakmai napon jártunk a Tisza Kálmán iskolában.

Mintegy 300 pályaválasztás előtt álló orosházi és környékbeli nyolcadikos ismerkedett a szakmákkal szerdán a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény orosházi egységében.

12 szakmacsoport 52 képzését kínálja a szeptember elseje óta új szervezeti keretek között működő Tisza Kálmán iskola. Orosházi központtal, Békésen, Gyomaendrődön és Dévaványán összesen 3200 tanuló kezdte el itt az idei tanévet, ebből 1200 diák városunkban tanul.

Az iskola képzési kínálata igen széles, ez gyorsan kiderült – szakközépiskolai szakmák közül bemutatkozott például a belügyi rendészet, gépészet, ügyvitel, egészségügy; a szakiskolai közül pedig az asztalos, fodrász, szakács, stb. Tették mindezt interaktív módon: a kőművestanonc falazott, a leendő szakácsok, vendéglátók süteményeket készítettek (kóstolás közben megtudtuk, hogy saját almából és dióból), illetve kínáltak. Mindig akadt nézője a festőtanoncoknak, akik festék spray-vel, papírlappal és fedővel gyorsan és ügyesen készítették a képeket.

A festőtanoncok is megmutatták tudásukat a szakmai napon (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina

– A szakmai napon valamennyi intézményegység képviseltette magát. A békési, dévaványi, gyomaendrődi csak azokkal a szakmákkal, amiket Orosházán nem oktatunk – tudtuk meg a részleteket Kovács Zsuzsannától, az orosházi egység vezetőjétől. – Fontos ez a rendezvény, mert az iskola- és szakmaválasztás előtt álló nyolcadikosok tájékozódhatnak, könnyebben dönthetnek. Mintegy 300 végzős általános iskolás volt itt, az orosházi és a környékbeli iskolákból egyaránt. Másrészt a szakképzés népszerűsítését is szolgálja a szakmai nap. Egyre fontosabb szerepet kell a szakképzésnek betölteni, mert kevés a jó szakember és több hiányszakma is van, mint például a hegesztő, gépi forgácsoló – emelte ki Kovács Zsuzsa, hozzátéve, a Tisza iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy felkészülten, gyakorlati tudással felvértezve engedje útnak diákjait.

A szakmai nap keretében kiállítások is voltak, ökoiskolaként például a környezetvédelem kapcsán. Bemutatkozott az intézmény autósiskolája, egy szimulátor segítségével próbálhatták ki magukat a diákok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.