- hirdetés -

Még októberben tartott szakmai nyílt napot a 8. osztályos diákoknak és szüleiknek a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol betekintést nyerhettek az intézmény mindennapjaiba. A felvételi időszak közeledtével megkérdeztük az iskola igazgatóját Pörneki Attilát arról, milyen képzéseket indítanak a következő 2022/2023-as tanév során.

– Az iskola egyik küldetéstudata az, hogy mindig alkalmazkodjunk a kor kihívásaihoz, összhangban a Szakképzés 4.0 Stratégiával, illetve hogy a térség munkaerőpiaci igényeihez alkalmazkodjunk és ehhez tudjunk nyújtani 21. századi körülmények között magas színvonalú szakmai oktatást. Az intézmény képzési palettája 3 sarkalatos pontra épül: technikum, szakképző iskola és egy speciális képzés, az orientációs osztály.

A technikumi képzés 5 éves, mely technikusi vizsgával zárul. Ebben a képzési pontban több szakmát is indítunk, a teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a gépészeti szakmát (gépgyártás technológiai technikus), de népszerű és sikeres a rendészeti képzés, a szoftverfejlesztő, valamint egészségügyi vonalon is hirdetünk szakmákat – ismertette a részleteket az igazgató.

A szakképző iskolai részen ugyancsak számos szakma közül választhatnak a képzés iránt érdeklődők. Ezek közé tartozik az asztalos, kőműves, festő, gépi és CNC-forgácsoló, szociális ápoló és gondozó, pincér vagy vendéglátási szakember. Utóbbi téren hagyományosan eredményesnek számítanak a Kossuth iskola diákjai, akik a közelmúltban is számos szép helyezéssel zártak, akár országos versenyeken is.

– Amit még érdemes kiemelni a mostani szakképzési rendszerből, hogy valamennyi szakmánkhoz ösztöndíj párosul, illetve a szakmai vagy technikusi vizsgát követően egyszeri pályakezdő támogatást kapnak. És itt van még a harmadik lehetőség, az egyedi orientációs osztály, ami azoknak a 8. osztályos diákoknak javasolt, akik még esetleg nem tudják eldönteni, hogy milyen szakmát válasszanak, technikumba, szakképzőbe vagy gimnáziumba menjenek tovább.

Teljesen eltérő napirenddel történik itt az oktatás, erre specializálódott szakemberek, pályaválasztási tanácsadók foglalkoznak a gyerekekkel, különböző szakmákba nyernek betekintést. Azoknak, akik a tavalyi évben ezt választották, sikerült megtalálniuk a számításaikat, illetve azt a szakmát, ami a legmegfelelőbb számukra – árulta el Pörneki Attila.

Hozzátette, az iskola 2021-es éve során a Gyulai Szakképzési Centrum jóvoltából több fejlesztést is el tudtak indítani vagy be tudtak fejezni. Legfőbb céljuk, hogy a szakmai oktatás továbbra is a legmagasabb színvonalon tudjon működni, így valamennyi ágazathoz, szakmához sikerült új eszközöket beszerezni, akár a vendéglátás ágazatban vagy a robotika területén. Az épületen is tudtak javítani, jelenleg is folyamatban van a főbejárat fejlesztése, hogy a gyerekeket minél korszerűbb környezetben tudják fogadni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.