- hirdetés -

Széleskörű szakmai kínálat, ösztöndíjjal támogatott képzések, duális gyakorlóhelyek, ahol a legkorszerűbb műhelyekben tudják elsajátítani az ismereteket. Mindez mind megtalálható a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban. A részletekről Pörneki Attilával, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

Milyen kínálattal várja a leendő középiskolás diákokat a Kossuth iskola? Mit lehet tudni az intézményben zajló képzésekről?

A beiskolázási időszakban vagyunk, hamarosan elérkezünk oda, hogy a most nyolcadik osztályos tanulóknak le kell adniuk a jelentkezési lapjaikat. Továbbra is szeretném felhívni a figyelmet a szakképzés felé érdeklődő diákoknak a Kossuth iskolára, ugyanis nagyon széleskörű szakmai kínálattal várjuk a nyolcadikosokat.

Minden képzésünk ösztöndíjjal támogatott a tanulmányi eredményektől függően. Duális gyakorló helyeink szívesen látják tanulóinkat, ami egy nagyon magas százalékot jelent, ugyanis több, mint 70 százalékuk duális cégnél van gyakorlaton, ezzel is biztosítva azt, hogy a legkorszerűbb műhelyekben tudják elsajátítani az ismereteket.

Tudunk segíteni a jelentkezési lapok kitöltésében, éppen ezért arra kérem az érdeklődőket, hogy forduljanak hozzánk bizalommal, akár személyesen, akár telefonon keresztül!

Pörneki Attila, az intézmény igazgatója ismertette a részleteket (Fotó: Horváth Bence)

A nyolcadik osztályos diákok tájékoztatása mellett a felnőtt képzésre is nagy hangsúlyt fektet az intézmény. Az oda jelentkezők számára mi a belépési feltétel és milyen szakmákat tanulhatnak ki?

Az iskolában februári indulással a felnőttképzésben a már meglévő tanulmányok beszámításával szeretnénk több szakmát indítani, melyeknek a belépési feltétele a 9-10. osztály megléte. Ezek közé a szakmák közé tartozik a kereskedelmi értékesítő, a gépi- és CNC-forgácsoló, a pincér és vendégtéri szakember, szakács, illetve a szociális ápoló és gondozó.

Mi a teendő abban az esetben, ha valaki a felnőttképzés iránt érdeklődik, de nem rendelkezik 9-10. osztályos bizonyítvánnyal?

Fontos tudnivaló, hogy akik most még nem rendelkeznek 9-10. osztállyal, de érdeklik őket a képzések és beiratkoznak, akkor párhuzamosan is lesz lehetőségük a hiányzó osztályok megszerzésére a felnőttképzés keretein belül.

Az igazgató a 8. osztályosoknak szóló tudnivalók mellett a felnőttképzésről is beszélt (Fotó: Horváth Bence)

Azt javaslom, hogy akiknek ezek a dolgok hiányoznak, ne engedjék el a lehetőséget, mert a hiányzó osztályok megszerzésére most van meg az esélyük. Olyan felnőttképzéseink is indulnak, melynek a belépési feltétele az érettségi bizonyítvány. Ezek közé tartozik az általános ápoló, vállalkozás- és ügyviteli ügyintéző, valamint gépgyártás-technológiai technikus.

Székely Ivett a szakács szaktechnikus szakmában tanul. A Kossuth iskola képzési kínálatával nyílt napon, valamint a Szakmák utcája nevű program során találkozott.

– Erről az iskola honlapján értesít minden érdeklődőt. Én is így találtam meg ezt a lehetőséget, illetve ezt a képzést, amit egy itt végzett ismerősöm ajánlott. Én is szívesen ajánlom másoknak, mert itt megtanulunk mindenféle olyan ételkészítési eljárást, mely során egy esztétikus, izgalmas és kreatív ötletekkel teli konyhát tudunk majd vezetni a későbbiekben, valamint biztos megélhetést vagy jövőt biztosíthat – mondta.

Érdekesség, hogy azóta már ő maga is részt vett Szakmák utcája rendezvényeken, de már az iskola tanulójaként osztja meg tapasztalatait a járókelőkkel.

Szikora Attila 2011 óta dolgozik a Kossuth iskolában. Még aktív kézilabdázó volt, amikor az intézmény egyik oktatói pályázatán vett részt. Ezt sikerrel vette és azóta is itt adja tovább tapasztalatait a tanulóknak.

– A pályafutásom lezárásával jöttem ide, akkor még szakoktatóként, ez főleg a vendéglátás területére vonatkozott. Szeretem átadni azt a szellemiséget a gyerekeknek, amit egy konyha vagy egy abban dolgozó ember képvisel, az új irányokat és vonalakat megismertetni velük – mesélte.

Véleménye szerint az intézményben a vendéglátáson kívül is érintenek minden szakmát az innovatív fejlesztések, ezzel pedig egy naprakész tudáshoz juthatnak a tanulók. Itt minden szakmának megvan a története, az ismeretanyagok átadása pedig a fejlődés egyik iránya lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.