- hirdetés -

Orosháza határában gőzerővel végzik a földeken az őszi mezőgazdasági munkákat, már vetik a búzát is. A gazdák eső után fohászkodnak.

Az aszályos idő miatt nagy mélységekig száraz a föld, ez pedig súlyos gondokat okoz. Mi is tapasztaltuk a hónapok óta tartó csapadékmentes időszak következményeit, ugyanis szinte belepte a dűlőn felvert por az autónkat. Az Orosseed Szövetkezet földjein jártunk, hogy megnézzük, hogyan haladnak az őszi munkákkal.

A gépekkel a talajt késztették elő és vetették a búzát Orosháza határában. A szövetkezet elnöke, Bánki-Horváth Dezső kalauzolt bennünket, aki elmondta, elég kedvezőtlen a talaj állapota a búzának, de ilyen száraz időjárási viszonyok mellett az is csoda, hogy el tudnak vetni.

A száraz talaj nehezíti a vetést (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

– Mi régebbi vetőgéppel dolgozunk, ezek pedig kellő mélységbe teszik a magot. Ezt követően gyűrűs hengerrel lehengerezzük a talajt, ami a rögöket összetöri. Ha ezzel megvagyunk nincs más dolgunk, mint várni az esőt. Ahhoz, hogy a búza kikeljen és jó minőséget adjon, legalább 40-50 mm eső kellene – mondta Bánki-Horváth Dezső.

Az Orosseed Szövetkezet két héttel ezelőtt, a kukorica betakarítása után kezdte el a búza vetését 360 hektáron – 290 hektárt már bevetettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.