- hirdetés -

Az Új Széchenyi Terv keretében számos témáról kaphattak felvilágosítást kedden a kis- és középvállalkozók, civil szervezetek, önkormányzatok, oktatási intézmények.

Az Új Széchenyi Terv aktuális pályázati kiírásait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által működtetett Széchenyi Programiroda munkatársai ismertették. A városházán október 18-án tartott rendezvényt Csizmadia Ibolya alpolgármester nyitotta meg.

Az előadáson a pályázati feltételek, határidők, összegek, előírások, hiteligénylés terén segítettek eligazodni a tanácsadók. A turizmus, városfejlesztés volt az egyik terület, ahol tájékozódni lehetett, ebben a témakörben például a  turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztését ismertették.

A gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó pályázatokat Marton András vázolta fel. Marton kiemelte, a legtöbb ilyen jellegű pályázatnál kritérium a pozitív tőke, vagyis a nyereséges működés, hiszen a magyar állam és az unió elsősorban az életképes vállalkozások fejlesztését támogatja. A humánerőforrás területe mellett a környezetvédelemre is kitértek az előadók. Ez utóbbinál egy október 13-án nyílt pályázatot ajánlottak a jelenlévők figyelmébe – a napenergiát hasznosító rendszerre természetes személyek és társasházak pályázhatnak.

A programiroda munkatársa, Magyar Szabolcs elmondta, a közelmúltban a Széchenyi Programiroda rendszerében 19 megyei iroda kezdte meg a működését. Összesen 152-en járják az országot és segítenek a pályázóknak. A tanácsadók gyorsan és akár helyben nyújtanak segítséget a pályázatokkal kapcsolatos kérdésekben, a hiteligényléstől az adminisztráción keresztül az utógondozásig (a pályázat írásában nem vehetnek részt). Feladatuk az is, hogy felmérjék, mely kiírásokra van szükség, ezzel is növelve az uniós források lehívásának arányát.

A pályázati felhívások rövid bemutatása után az érdeklődők (helyi vállalkozók, kistérségi társulások, iskolák képviselői) kötetlen beszélgetés formájában kaptak további információkat az őket érdeklő kiírásokról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.