- hirdetés -

Januártól kötelező lesz az ingatlan eladásához vagy tartós bérbeadásához beszerezni az energiatanúsítványt. Ezért érdemes már most szigetelni.

Az energiapazarlás, a hihetetlen fűtési- és elektromos áram költségek, az energiaárak folyamatos, drasztikus növekedése, a környezetszennyezés fokozódása miatt érdemes házunkat, lakásunkat hőszigetelni.

Erre többek között azért is szükség van, mert 2012. január 1-jétől minden újonnan építendő, eladandó vagy bérbeadandó házhoz és lakáshoz be kell szerezni egy energiatanúsítványt amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát. Az érdeklődők többek között erről is kaphattak bővebb tájékoztatást október 7-én a Vasex Kft szakmai napján. Mi is kíváncsiak voltunk a részletekre, ezért megkérdeztünk néhány szakembert.

Hőszigetelni érdemes
(Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az energiatanúsítvány beszerzése alapterülettől függően 30-100 ezer forint közötti költség a lakástulajdonosoknak, háztulajdonosoknak – mondta el kérdésünkre Szemenyei Zsolt, a Vasex Kft kereskedelmi igazgatója. Hozzátette, nagyot bukhat anyagilag, aki nem figyel kellően háza hőtérképére.
– Az eladásnál egy gyengébb értékelésű ház jóval alacsonyabb áron értékesíthető, mint egy energiahatékony épület. Így a hőszigetelés hiánya komoly hátrányt fog jelenteni már januártól.

Manapság egyre kevesebb az új építésű ház, de a felújításkor érdemes hőszigetelni, hiszen így hatalmas költségeket takaríthatunk meg. Erről is beszélt Gáspár Béla, a Bachl Kft értékesítési, műszaki szaktanácsadója.
– Általában a 30 és a 70 százalék közötti számok hangzanak el, hiszen ilyen mértékű energiatakarékosságot hozhat egy jól kivitelezett hőszigetelés a házon, falon, lábazaton, homlokzaton. Természetesen mindez attól függ, hogy miből és milyen technológiával épült a ház.

Minden szakember egybehangzóan állítja, a kivitelezéshez célszerű kikérni szakember véleményét és magát a szigetelést sem érdemes otthon egyedül elkezdeni, hiszen szakértelem nélkül több kárt okozunk mint hasznot.

De nem csak a falon, hanem a nyílászárókon is rengeteg múlik, milyen lesz házunk vagy lakásunk hőképe.
– Nagyon fontos a megfelelően megválasztott hőszigetelésű és minőségi nyílászáró alkalmazása. Elsősorban azért, mert a hőveszteségek 15-20 százaléka ezen termékek alkalmazásával és beépítésével kiküszöbölhető, elkerülhető – mondta Acsai Sándor, a Masonite Magyarország Kft területi képviselője.

A szakemberek kérdésünkre elmondták: még nem érződik a kereskedelemben, hogy januártól kötelező lesz az energiatanúsítványt kiváltani. Úgy vélik, az igazi roham jövő tavasszal indul majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.