- hirdetés -

Az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja játékos eszközökkel buzdít a hulladékok újrahasznosítására.

Sorra érkeztek péntek délelőtt az iskolákból és óvodákból a gyerekek, hogy megtekinthessék a mozgó kiállítást. A rendezvénykamion egy hónapon keresztül19 településen várja az érdeklődőket, városunkba szeptember 23-án érkezett. Az interaktív kiállítás – a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-vel közös szervezésben – a főutcán települt le. A megnyitón Csizmadia Ibolya alpolgármester és Csizmadia Gergely, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a fiatalokat.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. interaktív kiállítása 2007 óta minden szeptemberben útra kel, hogy interaktív játékokkal, kézzelfogható példákkal, élményszerű formában ismertesse meg a gyerekeket a szelektív gyűjtéssel, a hulladékok újrahasznosításával.

A szelektív gyűjtés fontosságát már gyermekkorban kell kialakítani (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A kamion kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, minden kipróbálható és megérinthető volt. A varázsdoboz, a térképes játék és a papírmerítés új ismereteket kínált, a számítógépes kérdezz-felelek a diákok már megszerzett tudását tesztelte. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatta meg, hogy ipari méretekben miként osztályozzák, válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat, a sorbarakó játékban pedig hasznosított másodnyersanyagokat mutattak be. A golyós labirintus egy ügyességi feladat keretében tudatosította a szelektív gyűjtőedények színeit. A kamion eszközei, játékos feladatai a szelektív hulladékgyűjtés, és az újrahasznosítás mellett a hulladék-megelőzés fontosságára is felhívják a figyelmet.

Nőtt a szelektíven gyűjtők száma

Az ÖKO-Pannon tizenöt éve koordinálja és népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon. A szervezet 2003 és 2010 között minden évben teljesíteni tudta az Európai Unió és a Hulladékgazdálkodási törvény által meghatározott hasznosítási célkitűzéseket, és így lesz ez a 2011-es évben is: a csomagolási eredetű hulladékok hasznosítási aránya várhatóan megközelíti a 60 százalékot. A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kampányok sikerét, a családok szemléletének és szokásainak lassú, de pozitív irányú változását a lakossági begyűjtés mennyiségének az elmúlt nyolc évben történt, igencsak meggyőző növekedése bizonyítja.

– 2003 óta a lakosságtól származó szelektív hulladékgyűjtés mennyisége mintegy 11 szeresére növekedett. Ez azt jelenti, hogy nyolc évvel ezelőtt félmillióan tartoztak a rendszerünkhöz, idén ez a szám öt és félmillióra növekedett. Mindemellett a közvélemény kutatások is azt támasztják alá, hogy változott a szelektív hulladékgyűjtéshez való hozzáállás, és kezd felnőni az a generáció, akiknek a ez a fajta környezettudatos életforma már a mindennapi életük részévé vált. A legutóbbi felmérés alapján a 18-29 éves korosztályban nőtt legmarkánsabban a szelektíven gyűjtők száma- összegzett Kancsár Mónika az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. kommunikációs koordinátora.

A mozgó kiállítás 2007 óta közel 100 helyszínen járt, és mintegy százezer diákhoz juttatta el a helyes hulladékkezeléssel és újrahasznosítással kapcsolatos üzeneteket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.