- hirdetés -

A környezettudatosság a társadalom, főként a helyi közösségek tagjai számára bír értékkel. Amennyiben ez hiányzik, fel kell hívni a figyelmet a környezeti érzékenységre és arra, milyen egészségügyi kockázatokkal járhat ennek elhanyagolása, nem is beszélve arról, hogy a városképet is rombolják az illegális hulladéklerakók.

A környezettudatosságra való nevelést célozzák meg a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek, azonban többen arra használják ezeket, hogy attól a hulladéktól is megszabaduljanak, amely nem odavaló. Orosházán is egyre több problémát jelent az ezeken a területeken felgyülemlett szemét, esztétikai és egészségügyi szempontból is egyre aggasztóbb a folyamatosan újratermelődő hulladék.

– Nincs intelligens hulladékgyűjtési attitűd. Ez tapasztalható Orosháza egy-egy – frekventáltnak tekinthető területi részén kialakított hulladékgyűjtő sziget körül is. A biológiailag lebomló hulladék, állati tetem, elektromos és elektronikai eszközök, építési és bontási törmelékek, gumiabroncsok módszeres elhelyezése a hulladékgyűjtő szigeteken, a szelektív hulladékgyűjtés eredeti rendeltetését bomlasztják. A szelektív hulladékgyűjtés az alapja a hulladék újrahasznosításának. Ezért különösen fontos, hogy a szigeteken a hulladékok ne keveredjenek össze, a megfelelő címkével ellátott hulladékgyűjtő edénybe kerüljenek, azok megtelte esetén pedig ne körülöttük felhalmozott illegális hulladék lerakat látványa generálja a társadalom meghatározó többségének jogos felháborodását – mondta dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője.

Az illegális hulladék elszállítása lényeges többletköltséget is generál. Ezzel kapcsolatban már eljárások is indultak az elkövetők jogi számonkérésével. Dr. Burai Mihály ezúton szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőket mindig rendeltetés szerűen használják, mellőzzék az oda nem illő szemét elhelyezését, ha pedig illegális tevékenységet látnak, jelezzék azt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.