- hirdetés -

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban dr. Burai Mihály jegyző osztotta meg a legfontosabb információkat.

Az orosházi önkormányzat – több településsel közösen – egy társulást hozott létre, ez a Dél-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH). Dr. Burai Mihály jegyző elmondta, hogy a DAREH Önkormányzati Társulás a közszolgáltatással kapcsolatos feladatokat a DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés szerint – esetlegesen együttműködő partner, vagy alvállalkozó bevonásával – látja el.

– Az ingatlanhasználó az általa elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag, valamint fém csomagolási hulladékot a közszolgáltatótól kapott gyűjtőedénybe köteles gyűjteni. A közszolgáltató az elkülönítetten gyűjtött papírhulladékot, valamint műanyag és fém csomagolási hulladékot házhoz menő gyűjtési rendszer szerint veszi át. Az ingatlanhasználók szelektív hulladékgyűjtő szigeteken helyezik el az elkülönítetten gyűjtött üveg csomagolási hulladékot, illetve elhelyezhetik az elkülönítetten gyűjtött papírhulladékot, valamint műanyag és fém csomagolási hulladékot is – fogalmazott dr. Burai Mihály.

Fontos tudni, hogy a közszolgáltató gondoskodik a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken a gyűjtőedények elhelyezéséről, a gyűjtőedények szükség szerinti ürítéséről, karbantartásáról, a gyűjtőedények tisztán tartásáról.

Felhívta a figyelmet arra is a jegyző, hogy vannak Orosházán olyan szigetek, amelyet térfigyelő kamerákkal figyelik, tehát ha valaki illegálisan helyezi el a hulladékot, a felvételek felhasználásával teszi meg hatósági intézkedéseit velük szemben.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek gyűjtőedényeibe a felirat szerinti, elkülönítetten gyűjtött, szennyeződéstől mentes hulladék helyezhető el. Ezek a hulladékok a vegyesen gyűjtött települési szilárd hulladékhoz nem keverhetők. A szelektíven gyűjtött szemetet kéthetente egyszer szállítják el.

– Orosháza egész területén működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer. A közszolgáltató külön szállítja el a műanyag, a fém és a papírhulladékot, illetve a kommunális (vegyes) hulladékot és a zöldhulladékot. Kivéve az üveget, mely a hulladékgyűjtő szigeteken, illetve néhány üzletben és a hulladékgyűjtő udvarban helyezhetnek el – hangsúlyozta a jegyző.

A hulladékszigetek fenntartása és a házhoz menő szelektív hulladékszállítás biztosítása mellett Hulladékgyűjtő udvar is működik Orosházán, melyet a lakosok igénybe vehetnek. Az építési-bontási hulladék, papír, műanyag, fémhulladék, üveg hulladék elektronikai hulladék és gumi hulladék esetében az Orosháza, Gyártelep utcai hulladékgyűjtő udvarban helyezhetik el. Dr. Burai Mihály ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a települési hulladék hulladékgyűjtő szigeten történő elhelyezése csak kiegészítő megoldásként jöhet számításba, elsősorban olyan településrészeken, ahol a házhoz menő gyűjtés és szállítás nem alkalmazható. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.