- hirdetés -

Népes orosházi küldöttség járt a hétvégén a testvértelepülésen, Zombán. A fúvósok szereplése mellett volt főzőverseny és polgármesteri fogathajtás.

Zombán július 30-án rendezték meg az V. Bográcsfesztivált, melyre mi is ellátogattunk egy stábbal a fúvószenekar vendégeként. Orosháza és a dunántúli település kapcsolatáról Szűcs Sándor zombai polgármestert kérdeztük.
– A legszorosabb kapcsolat és barátság talán az orosházi fúvósok és a zombai táncosok között van, de örömteli a nyugdíjas egyesületek egyre szorosabb kapcsolata is. Mellettük a két település vezetése is hosszú évek óta aktívan együttműködik, és hiszem, hogy a jövőben megtaláljuk az újabb kapcsolódási pontokat is – mondta a Tolna megyei település első embere a falunap megnyitója előtt.

A borongós időben már kora délelőtt szólt a zene Zomba közösségi terén. Az Orosházi Fúvószenekar zenészei térzenével ébresztették a lakókat.
– Idén másodjára vagyunk Zombán, de összességében meg sem tudom számolni, hányszor jártunk már itt. A vendéglátás mindig fantasztikus, amit mi zenével viszonzunk. A nap folyamán több kisebb térzenét, majd egy nagy könnyűzenei koncertet adunk – részletezte a fúvószenekar karnagya, K. Tóth László két induló közötti rövid szünetben.

Az orosházi fúvósok a nap folyamán többször is zenéltek (klikk a képre) Fotók: Nagy Blanka

Orosházi ízek a bográcsokban

Amíg a fúvósok zenéltek, mellettük már készülődtek a főzőcsapatok. Az orosházi Éliás család bográcsaiban – akik az elmúlt két évben megnyerték a zombai főzőversenyt és vele az aranybográcsot – vörösboros marhalábszár pörkölt és őzragu rotyogott.
– Idén a verseny mellett az is a dolgunk, hogy a fúvósokat jóllakassuk ebédre. A zenekar csapataként ezért közel 50 főre készül az étel. Jó lenne most is nyerni, de ha nem érünk el helyezést, az sem lesz tragédia, a lényeg, hogy finom legyen az ebéd – mondta Éliás Dávid.

Egy állással arrébb az Oros-haza Baráti Kör lány tagjai szorgosan pucolták a hagymát, míg a fiúk a fát hasogatták és készítették elő a tüzet. Itt is megkérdeztük, mit főznek.
– Tárkonyos sertésragut készítünk gombával és tejszínnel, melynek a mangalica szalonna adja meg az igazi zamatát. Az elmúlt napokban erre a főzőversenyre készültünk, majd látjuk mit sikerül közösen összehoznunk – mondta a baráti körösök állandó házi szakácsa, Kovács Péter.

Az Orosházi Gazdakör tagozataként az Orosházi Kolbászklub is nevezett a főzőversenyre. A klub a főzés mellett az Orosházi Hagyományok, Ízek versenyét is népszerűsítette, ezért bemutatták az orosházi kolbászt, pálinkát és kenyeret. Vezetőjüket, dr. Muntyán Jánost faggattuk, milyen finomságokat készítenek a cserépedényekben.

A 3. helyezett Orosházi Kolbászklubosok: Sándor László, Kovács Imre és dr. Muntyán János Zomba polgármesterével, Szűcs Sándorral

– Először is friss orosházi kolbászt sütünk, mellé cserépbográcsban töltöttkáposzta készül. Ám hogy teljes legyen a menüsor, egy tárkonyos pulykaragu levest is feltettünk – sorolta a kolbászklub vezetője. Arra a kérdésünkre, hogy miért más cserépben főzni, mint bográcsban elmondta, a cserépedény fedője bent tart minden aromát, ettől lesz különleges az így készült étel.

A három csapat jelesre vizsgázott összefogásból, hiszen amellett, hogy versenyeztek, egymást segítették alapanyaggal, tüzelővel és egyéb kellékekkel. Amikor közeledett a zsűrizés időpontja, azért már érződött némi versengés, humorosan zrikálták egymást, ami hatalmas nevetésekbe torkollott. Végül az eredményhirdetésnél kiderült, hogy a kolbászklub töltöttkáposztája harmadik helyet kapott így ők elhozták a bronzbográcsot. Azonban a többiek sem bánkódtak, megették amit főztek.

Polgármesteri fogathajtás

Orosházáról hivatalos küldöttség is érkezett Zombára, melyet Németh Béla tanácsnok, korábbi polgármester vezetett. Azon túl, hogy meglátogatták a testvértelepülést, az egykori városvezetőnek komoly dolga is akadt.

Németh Béla hajtás közben

– Tavaly augusztus 20-án a testvértelepülések polgármestereinek fogathajtó versenyét megnyertem, így most itt Zombán, a polgármesterek országos fogathajtó versenyén, mint nyugalmazott polgármester indulok – mondta a verseny előtt Németh Béla.

Az igencsak szűkre kitűzött, kimondottan nehéz pályán összesen 10 polgármesteri fogat indult, és a két fordulóban nagy verseny alakult ki. Az eredményhirdetés után kértük a mi hajtónkat gyors értékelésre.
– Az első fordulóban még nem ismertem eléggé a lovakat, melyeket innen kaptam, és csak 15 percet gyakorolhattam velük. Inkább a biztonságra mentem, ezért sajnos túlléptem az időt és három hibát is vétettem. A második kör viszont már jobban ment, alapidőn belül, hiba nélkül teljesítettem, így összesítésben a 7. helyen végeztem. Nem vagyok elkeseredve, itt a részvétel volt a fontos – mondta mosolyogva Németh Béla.

Napközben a helyieket arról kérdeztük, mi jut eszükbe Orosházáról. Mindegyikük megemlítette az Orosházi Fúvószenekart, sokuk pedig a nyugdíjas egyesületek kapcsolatát és Gyopárosfürdőt hozta példának. De volt “találat” a libamájkrémre és az üveggyárra is. A megkérdezettek nagy többsége pedig azzal is tisztában volt, hogy Orosházát a Zombáról elvándorolt evangélikusok alapították.

Este a fúvósok nagy sikert arattak a hangversenyükkel, a jókedvű orosházi küldöttség táncra perdült zenéjükre, akiket a helyiek örömmel követtek. Ezzel zárult az egynapos de igencsak tartalmas kirándulás, melynek biztosan lesz folytatása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.